Aktuelnosti

Rhagoletis completa – orahova muva [14.08.2022]

Orah

Orahova muva je prirodni stanovnik u Severnoj Americi. U Evropi prvi put zabeležena je 1988. godine u Švajcarskoj, u Italiji 1991. godine, u Hrvatskoj 2004. godine. U Srbiji ova vrsta je detektovana, svuda gde su postavljane klopke. Kako se orah kao voćna vrsta kod nas širi, a ekonomske štete mogu da budu značajne, važno je prepoznati simptome prisustva i suzbijanje vršiti pre nego što štete postanu značajne.

Ima jednu generaciju godišnje. Prezimi kao lutka u zemlji na dubini od nekoliko cantimetara. Prve odrasle jedinke u Hrvatskoj su zabeležene u drugoj polovini jula. Poslednje odrasle jedinke se pronalaze i do kraja oktobra.  Ženke nakon piljenja su polno nezrele i tek 2-3 nedelje nakon početka leta polažu jaja u grupama od 15tak po plodu ispod pokožice ploda. Mesta polaganja jaja postaju vidljiva jer se na plodu javljaju tamne mrlje iz kojih se cedi crna smola. Nakon 5-7 dana legu se larve. Ljuska vremenom pocrni. Napadnuti plodovi otpadaju ranije sa stabla ili ostaju tokom cele zime na drvetu. Ukoliko je zaraza ranija, jezgro oraha se ne razvije dovoljno, manje je (oko 20%) i može da potamni, jer dolazi do razvoja plesni. Kod kasnijih zaraza ne dolazi do tolikih šteta na jezgru oraha, te on može normalno da se konzumira, ali se u ljusci teško može prodati, jer ona bude crne boje. Larva prolazi kroz tri stupnja razvoja, koji ukupno traje od 3 do 5 nedelja. Kada završe razvoj larve napuštaju plod i padaju na zemlju gde prelaze u stadijum lutke. Dijapauza najčešće traje do narednog leta, ali lutka može biti u dijapauzi i dve do tri godine.

Suzbijanje podrazumeva primenu nehemijskih i hemijskih mera. Kako bi se smanjila brojnija pojava orahove muve iduće godine, u jesen bi bilo poželjno da se obavi sakupljanje zaraženih plodova sa larvama, pre nego što one napuste plod i zavuku se u zemlju na prezimljenje. Poželjna je jesenja i prolećna plitka obrada zemljišta, koja uništi deo larvi.

Odrasle muve se efikasno love žutim fluorescentnim klopkama PALz sa mirisnim mamcima Csalomon, koje u Srbiji prodaje firma Agroprotekt. Klopke treba koristiti za odkrivanje prisustva i praćenje dinamike leta. Njima se precizno može ustanoviti potreba i optimalan momenat za suzbijanje orahove muve. Mamke treba postaviti oko 15. jula. Najbolje da budu sa severne strane oraha, što višlje u krošnji.

Detalji o pojavi orahove muve u Hrvatskoj, mogu se naći na adresi https://hrcak.srce.hr/169280

Hemijsko suzbijanje orahove muve potrebno je obaviti u vreme kada ženke počinju da polažu jaja. Kritični broj odraslih muva na žutim fluorescentnim pločama još nije određen. Procenjuje se da suzbijanje treba sprovoditi ako je prethodne sezone zabeležen jači napad orahove muve, a u tekućoj sezoni se na lepljive žute ploče ulovi nekoliko muva. Od insekticida u svetu su registrovani preparati na bazi spinetorama, acetamiprida, lambda cihalotrina, esfenvalerata, spinosada i fosmeta.