Aktuelnosti

Stanje zrelosti jabuke na dan 04.sept.2009 [05.09.2009]

Jabuka

Stepen zrelosti jabuke na dan 04.septembar.2009. godine:

 AJDARED

refraktometar 

(opt.: 10.5-11.5)*

 penetrometar

(opt.: 5.9-6.8)

jodno-skrobni

(opt.: 2,5-3) 

 

 Tavankut vezano tlo

 11.3

 7.9 

 3.5

 

 Tavankut pesak

 11

 7,3

 3

 

 Kupusina

10.1

 7.7

 3

 

 Bački Vinogradi

 11.2

 7,7

 2.5

 

 Čelarevo

 10.5

 8.6 

 1.5

 

         *opt.: predstavlja optimalnu vrednost kada je plod pogodan za berbu za dugo čuvanje

 

 JONAGOLD GRUPA

refraktometar 

(opt.: 12-13.5)*

 penetrometar

(opt.: 5.9-6.6)

jodno-skrobni

(opt.: 3.5-4.5)

 
 Tavankut vezano tlo

 11,6

 8

 4

 
 Tavankut pesak

 11,8

 7,7

 6

 

 Kupusina

 10.8

 7.7

 5.5

 
 Bački Vinogradi

 12.5 

 8

 5.5

 
 
 ZLATNI DELIŠES

refraktometar 

(opt.: 11-13)*

 penetrometar

(opt.: 6.6-7)

jodno-skrobni

(opt.: 2.8-3.5)

 

 Tavankut vezano tlo

 12.1

 8,4

 3.5

 

 Tavankut pesak

 11

 8,3

 3.5

 

 Kupusina

 10.7

 8.6

 4

 

 Bački Vinogradi

12

 8.2

 3

 Čelarevo

11

  8.4 

 4 

MUTCHU

refraktometar 

(opt.: 11-13)*

 penetrometar

(opt.: 8.1-9)

jodno-skrobni

(opt.: 3-4.5)

 

 Tavankut

 10.5

 8,8

 2.5

 

 Kupusina

 10

 8.5

 2

 
 Bački Vinogradi

12.1

 9

 2.5

KOMENTAR: preporuka o momentu berbe se odnosi na pogodnost plodova da se duže čuvaju.

U tabeli navedenim lokalitetima sorta Gloster je i dalje pogodna za berbu plodova koji su namenjeni za duže čuvanje, iako ima već i prezrelih plodova (plodovi koji imaju boju vrlo brzo dobijaju tamne pege sa sunčane strane, ako se ubrzo po dobijanju boje ne oberu).

Ajdared u regionima Tavankut, Bački Vinogradi (peskoviti tereni) će biti pogodan za probirnu berbu oko 7. septembra. Na terenima sa bogatijim zemljištima može se čekati do 12. septembra. Boja zadovoljavajuća prosečno oko 70% površine obojeno. U lokalitetu Kupusina vreme berbe će biti oko ili posle 12. septembra, i obojenost je slabija (30-40% površine ploda obojeno i to na perifenim delovima krune).

Jonagold u svim lokalitetima je počeo tek u poslednjih nekoliko dana da dobija pomalo boju. Međutim unutrašnji pokazatelji se brzo približavaju optimalnim vrednostima (jodno-skrobni test u svim lokalitetima prelazi optimalne vrednosti).Berbe obavljene do 12. septembra bi trebalo dobro da su čuvaju, a kod kasnijih berbi velika opasnost je od nastanka "scalda" i pojave gorkih pega na plodovima u skladišnom prostoru. Berba koje se obave kasnije će biti kada je veći deo plodova prezreo, i manje pogodan za duže skladištenje. U ovakvoj situaciju dužina čuvanja će zavisiti od toga kakva je bila primenjena agrotehnika tokom vegetacije, koliko brzo po berbi će plodovi biti stavljeni pod režim hlađenja i kakav je kvalitet objekta za čuvanje.

Zlatni delišes se vrlo šaroliko ponaša, u nekim voćnjacima na periferiji krošnje već počinje da dobija žutu boju, u lokalitetima Tavankut, Bački Vinogradi sa probirnom berbom može se početi već oko 10.septembra. U lokalitetu Kupusina može se čekati do 15.septembra. Za preporuku je da se za svaki voćnjak posebno uradi analiza i na osnovi nje donese odluka o početku berbe.

Mutchu u lokalitetima Bački Vinogradi i Tavankut u narednih nekoliko dana će biti pogodan za berbu za dugo čuvanje. U lokalitetu Kupusina to će uslediti oko 10. septembra.

Sorte poput Breburn, Red Chif su za sada zelene i pre 15. septembra neće biti pogodne za berbu.