Aktuelnosti

GlobalGAP i HACCP i osnovna dokumentacija [12.10.2009]

Ostale biljne vrste

     Global GAP je u stvari primena Good (Dobre) Agricultur (Poljoprivredne) Practis (Prakse) tako što se moraju kontrolisati kritične tačke. Kritične tačke su tačno precizirane i svaka od njih se pojedinačno mora analizirati. Ako razumemo da je HACCP je skraćenica od engleskih reči Hazard (opasnost) Analysis (analiza) Control (kontrola) Critical (kritičnih) Point (tačaka), onda je jasno da je Global GAP u stvari primena HACCP principa u poljoprivrednoj proizvodnji.            Ako uzmemo da se sama poljoprivredna proizvodnja sastoji iz niza tačaka, na primer: tačka 1. Istorija poljatačka 2. hemijska analiza zemljištatačka 3. koristenje zdravog semena i sadnicatačka 4. primena đubrivatačka 5. primena herbicidatačka 6. praćenje štetočinatačka 7. primena insekticidatačka 8. berbatačka 9. transport do skladištatačka 10. pranje i sortiranje

tačka11 obeležavanje i isporuka robe

Onda moramo za svaku od tačaka da imamo dokumentaciju da su preduzete mere zaštite životne sredine, da je vođena briga o zdravlju i bezbednosti zaposlenih, te o propisima koji garantuju zdravstveno bezbednu hranu.

            Veliki deo dokumentacije, kada jednom prikupite traje vam zauvek! Dokumetacija treba da je složena određenim redom i da se uredno čuva na imanju.

Global GAP standard je podeljen u više delova, prilagođen određenim specifičnostima pojedinih proizvodnji. Zajednički, osnovni deo je zajednički za sve proizvodnje. On se dalje deli na biljnu proizvodnju, proizvodnju životinja i proizvodnju hrane u vodi.

Podaci o proizvođaču treba da sadrže osnovne podatke: ime i prezime, adresu, mesto.

Podaci o proizvodnji treba da sadrže: mapu polja, može i skica rukom; knjigu polja, koja sadrži podatke o plodoredu, hemijskom sastavu zemljišta, podacima o mogućnosti pojave erozije, procena opasnosti i predlozi rešenja usled pjave zagađenja smećem ili prljavom robom.