Aktuelnosti

Bakterioze na paprici [24.03.2009]

Paprika

     Plodored će kao mera biti uspešan ako papriku vratite na istu parcelu tek posle više od 3 godine. Međutim treba voditi računa da se paprika ne seje ni na parcele na kojima je predhodne godine bila gajena paprika. Naime bakterije se veoma lako šire kišnim kapima, pa ako je predhodne godine paprika gajena na susednoj parceli, pojava bakterioza se javi značajno ranije.

     Bakterioze se takođe prenose i semenom. Ako koristite seme iz sopstvene proizvodnje paprike ili je u semenu paprike prisutno mnogo ostataka ploda paprike, potrebno je izvršiti dezinfekciju semena.

      Dezinfekcija semena se vrši na dva načina. Prvi način podrazumeta držanje semena paprike u trajanju od 10 minuta u 2% rastvoru masne sode (NaOH). Nakon ovoga obavezno je potrebno dobro isprati seme čistom vodom. Ukoliko se seme odmah seje nije ga potrebno potpuno osušiti, ali ako će se setva vršiti tek za nekoliko dana, seme je potrebno što bržo osušiti. Skrećemo pažnju da je masna soda opasna ako dođe u kontakt sa očima ili ako je prisutna duže vreme na koži, pa treba koristiti zaštitnu opremu (masku i rukavice)!

     Drugi način dezinfekcije semena je toplotna dezinfekcija. Seme je potrebno držati 25 minuta u vodi na temperaturi od 52 stepena Celzijusa, bez dodatka bilo kakvih hemikalija, a zatim što pre rashladiti u hladnoj vodi i osušiti kako se ne bi umanjila klijavost.

    Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa dezinfekcijom semena paprike, javite se na telefon 063 326 772 Dragan.