Aktuelnosti

Štetočine i bolesti breskve i nektarine [28.04.2011]

Breskva

Početak masovnog piljenja gusenica breskvinog smotavca (C. molesta) se očekuje u periodu 4-6.maj u svim regionima Srbije, osim u regionu južnog Banata i Smedereva (1-3.maj). U pojedinim zasadima su prisutne i lisne vaši. Takođe se očekuje i stvaranje uslova za infekcije od prouzrokovača šupljikavosti lišća (Stigmina carpophyla). Da bi se jednim tretmanom obuhvatili svi problemi, preporuka za primenu fungicida i insekticida je sledeća:
1. u onim breskvicima gde su lisne vaši naselile više od 5% letorasta, a nema problema sa breskvinim smotavcem primeniti: Lannate 25 WP 0,15%, Methomex 0,2%, Mavrik 0,03%.
2. u zasadima gde je brojnost lisnih vašiju iznad kritične, ali je problem i breskvin smotavac, primeniti Cotnion 0,2% ili preparate na bazi fenitrotiona, odnosno fosalona uz dodatak okvašivača Trend 0,1%, Atplus 0,5%, Extravon 0,1% i drugi.
3. u zasadima gde je brojnost lisnih vašiju ispod kritične ili ih nema, ali je problem breskvin smotavac, primeniti Cotnion 0,2%, ili preparate na bazi fenitrotiona, odnosno fosalona.
 
Tretmanima pod 2 i 3 delimično suzbijamo i breskvinog moljca.
Tretmane uraditi:
- u regionu Južnog Banata i Smedereva 02 ili 03.maja
- u ostalim regionima Srbije 04-06.maja
Ako pre tretmana budete imali periode vlaženja duže od 8 sati od fungicida primentiti Folicur 250 EW ili Orius 25 EC 0,1%. Ako je vlaženje bilo kraće od 8 sati primeniti Bravo 0,25% ili Odeon 0,2%. Ovim tretmanima štitimo od infekcija prouzrokovača šupljikavosti lišća.