O nama

Agroupozorenje su stranice koje ne treba da Vas uplaše, nego da Vas upozore na trenutno stanje štetnih organizama u poljoprivrednoj proizvodnji u realnom vremenu!

Ove stranice su namenjene onima koji direktno žive od poljoprivredne proizvodnje. Cilj nam je da proizvođač dobije pravu informaciju u pravo vreme da bi lakše mogao da donese odluku o tome koje mere će mu dati najbolji efekat za njegovu proizvodnju u tom momentu. Saveti se zasnivaju: na principima dobre poljoprivredne prakse (GAP) i opštim načelima integralne proizvodnje. To podrazumeva da su svakoj preporuci za upotrebu pesticida predhodile preventivne agrotehničke mere od strane proizvođača. Sama preporuka upotrebe pesticida će biti data ukoliko je brojnost štetnog organizma prešla prag štetnosti ili će na osnovu modela za prognozu, iskustva i predviđenih meteoroloških uslova on to učiniti u narednom periodu.

Internet stranice su pokrenute od strane privatnih savetodavaca iz oblasti zaštite i ishrane bilja te agrotehnike sa severa Bačke. Zadatak internet stranica je da stručnjacima na terenu obezbedi dnevno aktuelne infomacije, odnosno trend kretanja nekog štetnog organizma, koje će im pomoći da za dati problem donesu najbolju odluku. Proizvođačima da da orijentaciju na šta treba da obrate pažnju u datom momentu, kao i koje mere je najcelishodnije primeniti da bi se povećao kvalitet proizvoda, rentabilnost proizvodnje a uključila briga o zaštiti zdravlja čoveka i čovekove okoline.

Pošto se sajt finansira od strane korisnika i reklama, pristup delu strana je ograničen. Stranice koje su dostupne svima sadrže informacije o trenutnom stanju štetnih organizama. Deo za koji se plaća pretplata, sadrži i mišljenje stručnjaka o daljem kretanju populacije određenog štetnog organizma i preporuke o načinu suzbijanja i tačnom vremenu primene pojedinih pesticida u određenom regionu Vojvodine.

Preporuke na osnovu podataka koje prikupi veći broj osmatrača na terenu piše sledeći tim: Marija Milenković Kolundžija za vinovu lozu, Florian Farkaš za jabuku, šljivu, breskvu, višnju, krompir, paradajz, papriku i Dragan Vajgand za krušku, pšenicu, ječam, kukuruz, mrkvu, crni luk, kupusnjače, orah, lesku i šećernu repu i Nemanja Raić za ishranu bilja.

Ideja o pravljenju sajta koji će upozoravati na štetne organizme postoji kod nas već duže vreme. No veći problem je bio kako to sprovesti u delo. Tokom 2008. godine, zahvaljujući g. Zlatku Jovanoviću, prisustvovali smo seminaru o upozorenju na pojavu štetnih organizama. Tamo smo dobili odgovor kako to treba da izgleda. Na ovom mestu bismo se stoga osim g. Jovanoviću hteli zahvaliti i sledećim osobama Hoa van Huznh, Kelly Skupnik, Douglas Miller, Shelby Fleisher, Stephen Crawford, Mark Gleason, Tatjani Knežević i Mirjani Koprivici.