Štetni organizmi

Pšenica

Niske temperature i biljni stres [18.04.2024]

Voće koje završava sa cvetanjem ili je tek zametnulo plodove se trenutno nalazi u vrlo osetljivoj fenofazi. Pšenice se približavaju periodu cvetanja, a neke sorete (kao na primer Avenue) su u cvetu.

Posle desetak dana nadprosečno toplih dana za ovo doba godine usledio je drastičan pad noćnih i jutarnjih temperatura. Niske temperatu bi mogle prouzrokovati značajne štete. Da bi se ublažili stresni uslovi kojim su izložene sve biljne kulture i ojačao njihov imunitet, preporučujemo folijarni tretman nekim od preparata...

* Kod pšenica (hlebnih sorti) je posebno preporučljivo dodavanje aminokiselina radi poboljšanja kvaliteta zrna.

* Izuzetak su konzumne šljive koje ne treba tretirati biostimulatorima zbog opasnosnosti od fitotoksija i stvaranja krastavosti pokožice.

Ekstremno visoka temperatura početkom aprila [05.04.2024]

Nadprosečno topao početak aprila nas je iznenadio, temperature će u nedelju i ponedeljak u većem delu Srbije dostići 30 C°. Ovo je samo jedna u nizu od posledica klimatskih promena, a treba biti spreman na to da ćemo se ovakvim i sličnim ekstremima u budućnosti sve više suočavati. Jedino što nam ostaje jeste da se prilagođavamo i sa njima borimo. Biljkama u polju nije lako, a pogotovo kada pored temperaturnih bivaju izložene i pesticidnim stresovima. Zato je naša preporuka da se uz svaki pesticidni tretman doda jedan od navedenih biostimulatori radi lakšeg otklanjanja stresa kod svih biljnih kultura : Algavell 1,5 l/ha, Delfan plus 2 l/ha, Phylgreengema 1,5 l/ha, Bioplex 0,4 l/ha, Wuxal Ascofol 1,5 l/ha, Megafol 1 l/ha, Isabion 2 l/ha, Vellamin 3 L/ha, Wuxal amino 1 l/ha.

Bolesti pšenice [19.03.2024]

     Pšenice se nalaze u fazi od prvog do drugog kolenca. Pregledima je ustanovljeno da je rđa prisutna u tragu i da uglavnom ne treba da se radi zaštita protiv rđe. Prisustvo pepelnice je ustanovljeno na mnogim usevima koji su jako bujni. Na većini sorti prilikom pregleda nije ustanovljeno prisustvo bolesti, a najviše ih je nađeno na sorti Solenzara i Solehio.

     Preporuka je da se pregledaju usevi pšenice. Ukoliko su simptomi prisutni na listovima i stabljikama na više od 30% visine biljke preporuka je da se uradi zaštita sa:...

     Ukoliko su simptomi prisutni samo na donjim listovima zaštitu uraditi sa:...

     Ukoliko se pregledom ustanovi da nema bolesti, zaštitu ne treba raditi !

Od biostimulatora preporuka je da se primene:

    Rootex 0,5 kg/ha + Ergion 0,4 L/ha + GermiMax 0,6 L/ha + Inex 1 dL/100 L vode

Poboljšavanje ukorenjavanja ječma i pšenice [05.03.2024]

    Pšenice i ječmovi se nalaze od faze bokorenja do faze prvog kolenca. Deo strnina je sejan jesenas u tvrdo zemljište. Tamo gde je seme ostalo plitko, ukorenjenost biljaka je slaba. Preporuka je da se uradi tretiranje biostimulatorima:...

Čuvari zdravlja zamljišta [28.01.2024]

   Zemljište je osnovi resurs za proizvodnju najvećeg dela hrane za Čoveka. Iako po obradivom Zemljištu gazimo i vozimo se traktorima, u pitanju je jedna živa smeša prepuna mikroorganizama. Potreba da se proizvede što više hrane po sve nižoj ceni, nateralo je poljoprivrednike da se trude da iz obradivog Zemljišta dobiju što više. Vreme je pokazalo da obradivo Zemljište nije večni samoobnovljivi resurs. Vremenom, narušavamo zdravlje obradivog Zemljišta.

    Institut BioSens, pokrenuo je projekat Čuvari zdravlja zemljišta. Cilj ovog projekta je angažovati poljoprivrednike i mlade generacije, kao svojevrsnih čuvara održivosti zemljišta, kroz relevantne poljoprivredne organizacije, predškoleske i školske ustanove, da zajedno prate indikatore zdravlja zemljišta na teritoriji Vojvodine tokom 2024-2025 godine. Uz edukativnu podršku naučnih istraživača, građani naučnici će koristeći jednostavne, ekonomične i standardizovane metode za uzorkovanje i merenje odabranih fizičkih, hemijskih i bioloških indikatora zemljišta, generisati podatke o zemljištu i donositi zaključke zasnovane na indikatorima. Nakon validacije i analize, prikupljeni podaci će biti podeljeni sa svim učesnicima radi zajedničkog izvođenja zaključaka i produbljivanje razumevanja zdravlja zemljišta, kao i olakšavanja budućih saradnji i inicijativa između građana kao pojedinaca, lokalnih zajednica, poljoprivrednih organizacija i istraživačkih institucija.

    Ukoliko želite da učestvujete u projektu, prijavite se i budite Čuvar zdravlja zemljišta

Sredstva za zaštitu bilja (pesticidi) zabranjena za upotrebu u Srbiji [18.11.2023]

      Evropska unija neprestano dopunjuje podatke o dozvoljenim / zabranjenim pesticidima -  sredstvima za zaštitu bilja. Srbija sa vremena na vreme usklađuje svoju listu dozvoljenih aktivnih materija. Veći broj aktivnih materija je zabranjen u Srbiji pre nekog vremena, ali do novembra 2023. godine su zalihe morale biti potrošene.

      Svaka dalja upotreba na bilju u Srbiji od ove godine zabranjena je za

     Insekticide:

Alfa cipermetrin koga sadrže: Faskord , Esperoi Fastak

Diflubenzuron koga sadrže: Dimilin i Shlem

Etoksazol koga sadrže: Borneo i Uranus

Fenoksikarb koga sadrži Insegar

Fosmet koga sadrži Imidan

Imidakloprid koga sadrže: Confidor, Kohinor, Coup, Kondor, Macho, Lobo Espero

Indoksakarb koga sadrže: Avaunt, Avatar, Indoxatop, Indy

    Fungicide:

Ciprokonazol koga sadrže: Arcon esxtra, Census, Amistar extra, Comrade, Granada, Ison, Seguris extra, Cerox, Sphere, Venere.

Famoxadon koga sadrži Equation pro, Elbrus i Espada

Fenbukonazol koga sadrži Indar

Flutriafol koga sadrži Cerpakt top, Fluoco, Slupact, Impact, Imperium, Priora, Vintage

Mankozeb koga sadrže: Dithane Candeza, Manfil, Mankogal, Mankosav, Nota, Penncozeb, Pinozeb, Titular, Prevent, Fantic M, Cuprofix 30MZ, Cimozate M, Curzate M68, Cymoclean 714WP, Fuerza, Profilux, Vokal, Adut, Fylal double, Notimil MZ, Alijansa, Ridomil gold MZ, Silueta, Akord plus, Valis M, Electis 75WG

Miklobutanil koga sadrže: Foton, Miclo i Systane

Prohloraz koga sadrže: Azimut, Faxer, Mirage, Spartak 45EC, Mystic pro 500EC, Zamir, Kinto duo

Tiofanat metil koga sadrže: Duofen, Funomil, Galofungin T, Privado, Prunus, Topsin Duofen plus, Sekvenca plus, Postulat dou, Antre plus, Sanus

    Herbicide:

Haloksifop P metil koga sadrže Gallant super, Halogeniks i Malibu

XVII Simpozijum o zaštiti bilja Srbije [11.11.2023]

   U organizaciji Društva za zaštitu bilja Srbije u periodu od 27. do 30. novembra 2023 godine, biće održan XVII Simpozijum o zaštiti bilja Srbije. prijava i registracija učesnika može se izvršiti putem do 25 novembra na stranici https://plantprs.org.rs/xvii-simpozijum-o-zastiti-bilja/ ili na tokom simpozijuma. 

    Tokom prepodneva biće održavana stručna predavanja, a popodne su prezentacije spoznora.

Analiza meteoroloških prilika tokom 2023. godine [31.10.2023]

Meteorološke prilike direktno utiču na poljoprivrednu proizvodnju. Vremenske prilike izmerene 2023. godine u Somboru uporedili smo sa periodom od 1948. do 2022. godine.

            U odnosu na višegodišnji prosek, temperatura tokom prvih devet meseci 2023. godine bila je mnogo viša. U januaru je to bilo za čak 5,3OC  više od proseka, u februaru za 2,6 OC, u martu za 3,1 OC; u maju za 0,4 OC , u junu za 0,9 OC; u julu i avgustu za 2,6 OC  i u septembru za 4,6 OC. Samo tokom aprila je izmerena srednja temperatura niža od proseka i to za 0,6OC. Prvih devet meseci su u proseku bili topliji za 2,4 OC!

            U odnosu na prosečnu visinu padavina: januar, februar, april i avgust su imali više padavina, a mart, maj, jun, jul i septembar manje padavina. Kada se saberu visine padavina, u proseku padne 456.3mm padavina, a tokom 2023. godine je palo svega 373mm. Znači ukupno je palo 83mm padavina niže od proseka. Najniže padavine su zabeležene tokom juna svega 13mm (65mm manje od proseka), marta 18mm (16mm manje od proseka) i tokom jula 29mm (38mm manje od proseka).

           Kiše tokom aprila i maja su stvorile pogodne uslove za prouzrokovače gljivičnih bolesti. Plamenjača se pojavila intenzivno na usevima krompira, vinove loze, paradajza, luka… Pegavosti, rđe, plesnivosti klasa na strnim žitima. Krastavosti na jabukama i kruškama.

            Leto je bilo izuzetno toplo pa su promene vremena često bile praćene lokalnim vremenskim neprilikama. Više nego ikad do sada osetila se snaga letnjih oluja koje su stvarale jezera od njiva, čupale protivgrade mreže u voćarstvu, a grad je lokalno bio tako intenzivan da se posle njega nije moglo prepoznati koji usev ja pre oluje bio na njivi.

            Svaki čovek bi morao da se zapita šta može da uradi da bi se klimatske promene zaustavile

XIV Simpozijum entomologa Srbije sa međunarodnim učešćem [10.09.2023]

     U Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu od 13. do 16. septembra biće održan XIV Simpozijum entomologa Srbije sa međunarodnim učešćem u organizaciji Entomološkog društva Srbije. 

     Prvog dana Simpozijuma, biće prezentovani radovi o prirodnim neprijateljima stenica (Halyomorpha halys), štitastih vaši te novim saznanjima o biologiji i suzbijanju vrsta koje su značajne za biljnu proizvodnju, ali i druge teme.

Otvaranje je zakazano u 10. časova, a program 13. septembra 2023. godine je sledeći: 

10:15-10:35 Francesco Tortorici, Luciana Tavella: CLASSICAL BIOLOGICAL CONTROL OF HALYOMORPHA HALYS AND DROSOPHILA SUZUKII: RESULTS OF NATIONAL ACTIONS AND SITUATION IN ITALY ž

10:35-10:50 Marina Dervišević, Aleksandar Stojanović, Draga Graora: DIVERZITET PARAZITOIDA ŠTITASTIH VAŠI (HEMIPTERA: COCCIDAE) U SRBIJI

10:50-11:05 Korana Kocić, Anđeljko Petrović, Alf Tore Mjǿs, Željko Tomanović: FAUNA PARAZITOIDNIH OSA NORVEŠKE (HYMENOPTERA: BRACONIDAE: APHIDIINAE): NOVE VRSTE ZA NORVEŠKU I POTENCIJALNO NOVE VRSTE ZA NAUKU

11:05-11:20 Marija Milošević, Aleksandar Stojanović, Draga Graora: DIVERZITET ENTOMOFAGA PULVINARIA VITIS (L.) (HEMIPTERA: COCCIDAE) U VINOGRADU SA I BEZ PRIMENE INSEKTICIDA

11:20-11:35 Aleksandra Konjević, Sandra Senji, Francesco Tortorici, Luciana Tavella: PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE PRIRODNIH NEPRIJATELJA STENICA U SRBIJI

11:35-11:50 Maja Lazarević, Aleksandra Trajković, Saša S. Stanković, Marijana Ilić Milošević, Darija Milenković, Vladimir Žikić: PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE ROD MICROGASTER LATREILLE (HYMENOPTERA: BRACONIDAE: MICROGASTRINAE) U SRBIJI

12:30-12:45 Ankica Sarajlić, Ivana Majić, Toni Kujundžić, Mato Drenjančević: PREGLED STANJA VRSTE SCAPHOIDEUS TITANUS NA PODRUČJU VINOGORJA SRIJEM U REPUBLICI HRVATSKOJ

12:45-13:00 Jelena Jović, Oliver Krstić, Tatjana Cvrković, Miljana Jakovljević, Slavica Marinković, Milana Mitrović, Ivo Toševski: INVAZIVNE VRSTE CIKADA (HEMIPTERA: AUCHENORRHYNCHA) U SRBIJI I VEKTORSKI ZNAČAJ U PRENOŠENJU FITOPLAZMI

13:00-13:15 Aleksandra Ignjatović Ćupina, Mihaela Kavran, Dušan Petrić, Jeremy Bouyer, Arianna Puggioli, Romeo Bellini, Wadaka Mamai, Sara Opačić, Sara Šiljegović, Nemanja Avrić, Miloš Petrović, Zoran Francuski, Dragan Dondur, Uroš Vlajkov, Dragana Radulović, Stefan Stefanović: TEHNIKA STERILNIH INSEKATA U SUZBIJANJU AZIJSKOG TIGRASTOG KOMARCA U SRBIJI: PRVA ISKUSTVA I PERSPEKTIVE

13:15-13:30 Ivan Fijat, Nikola Laćarac, Aleksandra Ignjatović Ćupina, Dušan Petrić, Mihaela Kavran: GONOTROFIČKI CIKLUS I FEKUNDITET AZIJSKOG TIGRASTOG KOMARCA, AEDES ALBOPICTUS U SRBIJI (DIPTERA: CULICIDAE)

13:30-13:45 Željko Milovac, Snežana Pešić, Filip Franeta: PROMENA VREMENA POJAVE MALE I VELIKE REPIČINE PIPE U USEVU ULJANE REPICE

15:30-15:45 Ádám Egri, Ádám Mészáros, György Kriska, József Fail: DEVELOPING MANAGEMENT METHODS OF THE BROWN MARMORATED STINK BUG (BMSB), HALYOMORPHA HALYS

15:45-16:00 Jovan Dobrosavljević, Čedomir Marković: VERTIKALNA DISTRIBUCIJA LISNIH MINERA LIŠĆARSKIH DRVENASTIH VRSTA SRBIJE

16:00-16:15 Aleksandra Đorđević, Marija Miličić, Tamara Tot, Laura Likov, Ana Stefanović Grković, Sonja-Mudri Stojnić, Snežana Radenković: EFIKASNOST RAZLIČITIH METODA U MONITORINGU OSOLIKIH MUVA (DIPTERA: SYRPHIDAE) SRBIJE

16:15-16:30 Ivana Lalićević, Svjetlana Janković Šoja, Anđa Radonjić: UTICAJ RAZLIČITIH SORTI PŠENICE I NJIHOVIH MEŠAVINA NA RAZVIĆE RHOPALOSIPUM PADI (HEMIPTERA: APHIDIDAE

17:15-17:30 Jovana Raičević, Jovana Bila Dubaić, Aleksandar Ćetković, Milan Plećaš: EFEKAT POLUPRIRODNE IVICE POLJA NA BROJNOST OPRAŠIVAČA I PRINOS ULJANE REPICE

17:30-17:45 Aleksandra Trajković, Saša S. Stanković, Marijana Ilić Milošević, Maja Lazarević, Darija Milenković, Iva Stojanović, Vladimir Žikić: POVRATAK SVILENE BUBE: PERSPEKTIVE U OPTIMIZACIJI LABORATORIJSKOG UZGOJA

17:45-18:00 Nenad Zarić, Robert Brodschneider, Ljubiša Stanisavljević, Walter Goessler: IZBEGAVANJE APSORPCIJE TOKSIČNIH METALA KOD RADILICA MEDONOSNE PČELE (APIS MELLIFERA)

18:00-18:15 Aleksandra Trajković, Đurađ Milošević, Iva Stojanović, Vladimir Žikić: PRIMENA FUZZY LOGIKE U MATRICAMA MORFOLOŠKO-FUNKCIONALNIH ATRIBUTA VISOKO KRIPTIČNIH EGZOFITOFAGNIH GUSENICA

Kotizacija za Simpozijum je 4000 dinara, a kontakt za uplate je entomolosko@gmail.com

Bolesti lista pšenice [04.05.2023]

  Promenljivo vreme za čestim kišama i vlažnim periodima pogodovali su razvoju bolesti na pšenici. Zavisno od sorte, prisutne su: Septoriozna pegavost, papelnica, rđa a uskoro se očekuje i osetljiva faza na pojavu fuzariozne truleži. Zavisno od roka setve pšenice se nalaze od faze pojave lista zastavičara do faze početka cvetanja. 

    Preporuka je da se pregledaju usevi pšenice ovih dana i obavezno uradi zaštita pšenice, jer je pristisak bolesti jak.

    Ukoliko su simptomi bolesti prisutni na zastavičaru i listu ispod njega preporuka je da se uradi zaštita sa:

Elatus era 1 L/ha ili Ascra Xpro 1 L/ha ili Priaxor 1 L/ha ili Custodia 0,8 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Maxentis 1 L/ha ili Revycare 1 L/ha il Verben 1 L/ha ili Duett turbo 1 L/ha ili Delaro forte 1,3 L/ha u kombinaciji sa

Folpan50 2 kg/ha ili Magenta 2 kg/ha ili Fighter 1,25 kg/ha ili Dithane 2,5 kg/ha ili Penkozzeb 1,5 kg/ha.

    Ukoliko su simptomi bolesti prisutni samo na nižim listovima, preporuka je da se zaštita uradi sa: Globaztar 1 L/ha ili Different 0,4 L/ha ili Sirena 1,2 L/ha ili Platero 0,8 L/ha ili Postulat 1 L/ha ili Soratel 0,8 L/ha ili Bounty 0,6 L/ha ili Orius 1 L/ha ili Eminent 1 L/ha ili Prosaro 0,8 L/ha ili Falcon forte 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha.

    Od biostimulatora koji ujedno pomažu i u zaštiti od bolesti preporuka je da se doda preparat Gramino B 2 L/ha.

    Larve žitne pijavice (Lema) za sada je u fazi odraslih insekata i jaja, pa nije potrebno dodavati insekticid.

Amino kiseline pred cvetanje pšenice [03.05.2023]

Zavisnosti od regiona, pšenice se nalaze u fenofazi cvetanja ili će u tu fazu ući u narednih sedam dana. Uz redovan fungicidni tretman protiv fuzarioze klasa naša preporuka je da se doda neki od navedenih preparata na bazi aminokiselina  : Megafol ili Activeg Gold ili Isabion ili Delfan plus ili Vellamin ili Wuxal amino u dozi od 2 l/ha.

Podsećamo vas da se endosperm sastoji od proteina i da dodavanjem aminokiselina (gotove hrane) pomažemo biljci da lakše i uspšenije završi ovu fazu.

Analiza meteoroloških uslova tokom 2022. godine [04.11.2022]

Meteorološke prilike tokom 2022. godine su se po mnogo čemu razlikovale od prosečnih godina. Da bi videli razlike, vremenske podatke za Sombor iz 2022. godine uporedili smo sa podacima za Sombor za period od 1948. do 2021. godine.

 Tokom prvih devet meseci 2022. godine, samo mart i april su bili hladniji od preseka i to za 0,4OC i 0,7OC. Svi ostali meseci su bili topliji. Januar je bio topliji za 2,5 OC, februar za čak 4,3 OC (!!!), maj za 2,4 OC, jun za 3 OC, jul i avgust za 3.2 OC i septembar za 0,9 OC. Period januar – septembar je bio u proseku topliji za 2 OC od prosečnih vrednosti.

Od 1948. godine, ovo je prva godina, da je tokom svakog od prvih osam meseci, mesečna visina padavina bila manja od proseka. Tokom januara je palo svega 9 mm, a prosek je 36mm. U februaru je palo 18mm a prosek je 35mm. Tokom marta svega 4 mm a prosek je 34mm.  Znači da tokom prosečne godine u prva tri meseca visina padavina bude 105 mm, a tokom 2022. godine je bila svega 31mm! Ipak ozimi usevi su bili dobro obezbeđeni vlagom, zahvaljujući činjenici da je u periodu oktobar, novembar, decembar 2021. godine visina padavina bila 210 mm a što je za 67 mm više od proseka koji za taj period iznosi 143mm.

April, maj i jun su bili sa visinom padavina 38, 56,8 i 67 mm što je za 21 mm niže od proseka. Suša je već počela da se oseti, a onda su usledili jul i avgust sa visinom padavina nižom za 47 i 15 mm od proseka. Kao posledica nižih padavina i nadprosečno visokih temperatura, jare biljke su na pojedinim poljima doslovce osušile. One biljke koje su preživele, doživele su strahoviti šok, od koga se nisu oporavile do kraja vegetacije.

Kišni septembar sa 112 mm padavina – 65 mm više od prosečnih, je spasio useve šećerne repe, ali suncokretu, kukuruzu i soji nije mnogo pomogao. Kod soje bi se moglo reći da je čak odmogao, jer se deo soja zazalenio i ponovo cvetao. Krajem oktobra trećina mahuna soje je istrulo, trećina mahuna je zrelo i počinje da se osipa, a trećina je zelena i čak ni uz desikaciju, niko ne može da prognozira kada će se zrna u njima osušiti. U voćarstvu i povrtarstvu, bez zalivanja proizvodnja je bila bez uspeha.

Cvetanje pšenice [12.05.2022]

Zavisno od regiona, pšenice se nalaze u fenofazi cvetanja ili će u tu fazu ući u narednih sedam dana. Uz redovan fungicidni tretman protiv fuzarioze klasa: Revicare 1 L/ha ili Elatus era 1 L/ha ili Delaro forte 1L/ha ili Univoq 1,5 L/ha ili Verben 1 L/ha ili Pretendo duo 0,8 L/ha ili Faxer 1 L/ha ili Unify 1 L/ha iliOsiris 1,5 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha 

naša preporuka je da se doda neki od navedenih preparata na bazi aminokiselina  : Megafol ili Activeg Gold ili Isabion ili Delfan plus ili Vellamin u dozi od 2 l/ha.

Podsećamo vas da se endosperm sastoji od proteina i da dodavanjem aminokiselina (gotove hrane) pomažemo biljci da lakše i uspšenije završi ovu fazu.

Stanje pšenice i ječma [24.03.2022]

   U zavisnosti od vremena setve, pšenice i ječmovi se nalaze u fazi od početka do sredine bokorenja. Oseća se jak nedostatak vlage, što znači da su biljke u velikom stresu. Bez obzira na vreme kada je prva prihrana obavljena, zbog hladnih noći, biljke sporo napreduju. Da bi se pospešilo bokorenje i ukorenjavanje preporuka je da se na mestima gde je seme plitko izvrši valjanje gde je to moguće. Ukoliko nema mogućnosti da se uradi valjanje prskati sa: Algavell 2 L/ha ili Polygreen gemma 2 L/ha ili ili Bacillomix original ili Radifarm 1 L/ha.

   Radi popravka količine humusa u zemljištu uz navedene preparate mogu se upotrebiti i Vellhumus 2 L/ha ili Humivell 2 L/ha ili Humistar 2 L/ha

   Bolesti lista su u tragu, pa zaštitu trenutno ne treba obavljati. Brojnost glodara je uglavnom mala, ali je svakako preporuka da se pregleda svaka njiva pojedinačno, pa ako su glodari uoče treba ih suzbiti postavljanjem mamaka u rupe, nakon čega rupe treba zatrpati. Takođe još uvek nije kasno da se na njivama postave odmorišta za ptice grabljivice. 

Analiza vremenskih prilika 2021. godine [29.11.2021]

Za nama je još jedna vegetacija. Sa stanovišta meteoroloških prilika, još jedna godina sa većim brojem ekstremnih, neuobičajenih pojava. Da bi to videli, vremenske podatke za Sombor iz 2020. godine uporedili smo sa podacima za period od 1948. do 2020. godine.

Januar i februar 2021. godine su bili mnogo topliji i to za 3,4 i 3.6 OC u odnosu na prosečne vrednosti. Usledio je mart, koji je bio hladniji za samo 0,1 OC, pa april hladniji za čak 1.7 OC od proseka i maj koji je po temperaturi bio potpuno isti višegodišnjoj srednjoj vrednosti za maj. Jun a posebno jul su bili topliji od proseka i to za 2.1 i čak 2.9 OC od proseka. Nakon jula 2012. godine kada je izmerena prosečna temperatura od 25,1OC, jul 2021. godine sa prosečnom temperaturom od 24,5OC je drugi najtopliji jul od 1948 godine, od kada imamo podatke o temepraturama u Somboru. I avgust i septembar su bili topliji i to za 0,8 OC i 1.3 OC. Usledio je oktobar koji je bio 0.6 OC hladniji od proseka.

Mesečna količina padavina je tokom januara i februara bila viša od proseka za 40 odnosno 8 mm. Usledili su mart, april, maj i jun sa malo nižim padavinama u odnosu na prosek i to za 7, 9, 7 i 4 mm. Usledio je jul sa 58 mm i avgust sa 13mm višim padavinama od proseka. Zatim je tokom septembra bilo čak 38 mm padavina niže od proseka i na kraju imamo oktobar sa 38mm padavina više od proseka.

Znači da je vegetacija krenula sa dosta povoljnim uslovima vlage u zemljištu, koja se polako trošila u aprilu, maju i junu mesecu. U junu se nedostatak vlage počeo značajno osetiti. Ječam je sa prinosima bio zato dobar, a pšenica je već počela da pati usled suše i prinosi su pali ispod očekivanih u kratkom roku pred žetvu. Jari usevi posejani na vreme i u dobroj kondiciji su uspeli da dobro podnesu visoke temperature u junu mesecu. Oni su sačekali kiše u julu u dobroj kondiciji, dok su kasniji rokovi setve značajnije počeli da zaostaju u porastu.

 Značajnija količina kiša u julu je spasila useve, pa su biljke dobro podnele veoma toplo vreme tokom jula i kasnije avgusta koji je imao dobru količinu padavina. Septembar je bio veoma suv i topao, pa se to odrazilo na setvu uljane repice za narednu sezonu. Valjalo bi napomenuti i veoma vlažan oktobar koji je pomerio setvu većeg dela pšenice u kraj oktobra. Koliko će se to odraziti na narednu godinu zavisiće od vremena tokom zimskih meseci.

Vegetacioni period 2021. godine je bio za 0,7OC topliji od proseka i sa 51mm padavina više od proseka. Najvažnije je da je ekstremno topao jul bio praćen visokim padavinama, pa većina useva je manje više uspela normalno da završi vegetaciju. Lokalno gde nije palo ovoliko padavina i na kasnije posejanim njivama, podbačaj prinosa je bio katastrofalan. Prinosi na kasnije posejanim njivama, na kojima nije pala navedena količina padavina, čak ni uz povećane cene poljoprivrednih proizvoda nisu mogle da donesu finansijsku dobit velikom broju proizvođača.

SmAgTech Expo [14.11.2021]

  16. i 17. novembra 2021. godine biće održan virtuelni sajam SmAgTech Expo (Smart Agricultur Technology). Na sajmu će biti reči o upotrebi informacionih, pamtnih tehnologija u poljoprivredi. Ukoliko želite da prisustvujete prijavite sa na: SmAgTechExpo.viralerasmus.org

Pogledajte detalje na instagramu https://www.instagram.com/smagtech_expo 

Panel: Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji i kako ih (zlo)upotrebljavamo [05.11.2021]

     U organizaciji Privredne komore Srbije i Fondacije Ana i Vlade Divac, održaće se panel: Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji i kako ih (zlo)upotrebljavamo 9. novembra 2021. godine sa početkom u 11 časova.

   Na panelu će dr Goran Malidža izneti rezultate istraživanja ponašanja korisnika sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji.

   Moderator panela je: Dejan Jovanović, urednik portala Agromedia

 Uvodna obraćanja će održati: 

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (TBC)

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju, Privredna komora Srbije i

Ana Košel, direktorka, Fondacija Ana i Vlade Divac

  

Učestvovanje i diskusija učesnika panela- postavljanje pitanja uživo i online idu preko Zoom platforme. Prijava događaja se vrši na adresi https://bit.ly/3pY8riY 

Pitanja za sekciju diskusije možete poslati na email adresu intern1@divac.com , ili postaviti direktno u chat-u tokom trajanja prezentacije

Magen Kać - agencija za savete u poljoprivredi [02.06.2021]

   Nedavno je u Kaću proradio Magen Kać. U pitanju je preduzetnica, agencija za davanje saveta u poljoprivredi. 

   Primenom savremenih laboratorijskih metoda i izlascima na teren, vrši se savetovanje tokom proizvodnje i skladištenja koje omogućava smanjivanje troškova proizvodnje i smanjenje gubitaka prilikom skladištenja. Obavlja se utvrđivanje bolesti, štetočina i korova u biljnoj proizvodnji i daju smernice za njihovo suzbijanje. Saveti se daju u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, kako bi se biljke zaštitile sa što manjim uticajem na životnu sredinu i ugrožavanje zdravlja ljudi.

   Informacije možete dobiti na telefon 066 - 51 36 878 ili na poljomagen@gmail.com 

Pšenice počinju da cvetaju [18.05.2021]

    Rane setve pšenica počinju cvetanje. Radi zaštite od bolesti klasa, najbolje je da se zaštita uradi neposedno pred cvetanje, odnosno kada se uoče prvi prašnici na njivi. Stoga je preporuka da se naredniuh 10tak dana pregledaju njive i uradi zaštita sa:

Elatus era 0,8 L/ha ili Caramba 1,2 L/ha ili Delaro 0,75 L/ha ili Sirena 1,2 L/ha ili Ascra pro 1 L/ha ili Unify 1 L/ha ili Zamir 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha ili Zantara 1 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha ili Duett ultra 0,5 L/ha ili Sanus 1,5 L/ha ili Postulat 1 L/ha ili Protendo 1 L/ha ili Pylon 1 L/ha ili Falcon forte 1 L/ha.

Mogu se koristiti i Buzz ultra 0,3 L/ha ili Orius 1 L/ha ili Akord 1 L/ha ili Imperium  0,5 L/ha u kombinaciji sa preparatima Duofen ili Bacilomix original 2 L/ha ili Gramino B 1 L/ha.

Radi povećanja prinosa i kvaliteta zrna preporuka je da se dodaju: Yield On 2 L/ha ili Chopin Evolution 3 L/ha ili Wuxal K 40 2 L/h ili Vellamin 2 L/ha ili Delfam plus 2 L/ha ili Megafol 2 L/ha.

XVI savetovanje o zaštiti bilja Srbije [14.02.2021]

  XVI savetovanje o zaštiti bilja Srbije biće održano u hotelu Palisad od 22-25. februara 2021. godine. Prijava i program Savetovanje mogu se naći na sajtu Društva https://plantprs.org.rs/rs.

    Predviđeno je strogo pridržavanje epidemioloških mera protiv CoVid-19 tokom održavanja savetovanja.

Naručivanje feromonskih klopki za 2021. godinu [13.01.2021]

 

    Svi koji žele da obezbede potrebne količine feromona i klopki za 2021. godinu, potrebno je da pošalju potrebe do 5. februara na mejl vajgandd@sbb.rs ili se jave na telefon 063326772 Dragan

    Mamci za koje postoji mogućnost nabavke su sledeći:

Rod                  Vrsta              narodno ime                           preporučeni model klopke

Tuta                  absoluta         paradajzov moljac                   feromon            RAG

Meligetes          aeneus            repičin sjajnik                         feromon            VARb3z+

Clysia               ambiguella      grožđani moljac                       feromon            RAG

Helicoverpa      armigera          pamukova sovica                    feromon             VARL+

Ceutorhynchus  assimilis          rilaš kupusne mahune             mirisni mamak   KLP+

Ceutorhynchus quadridens       mali kupusov rilaš – pipa         mirisni mamak   KLP+

Ceutorhynchus napi                 veliki repičin rilaš - pipa           mirisni mamak   KLP+

Lithocolletis     blancardella      miner mramornih mina            feromon             RAG

Lobesia             botrana          grožđani moljac                      feromon              RAG

Mamestra         brassicae         kupusna sovica                      feromon              VARL+

Rhagoletis        cerasi, cingululata  muva višnje i trešnje        mirisni mamak     PALz

Sitotroga           cerealella        žitni moljac                           feromon              VARL+

Rhagoletis completa       NOVO       orahova muva                 mirisni mamak      PALz

Lithocolletis     corylifoliella       miner belih mina                   feromon               RAG

Cossus              cossus             drvotočac                             feromon               VARb3

Xyleborus         dispar PALX      voćni sipac - potkornjak         lepljiva klopka       PALX

Grapholita        funebrana         šljivin smotavac                    feromon               RAG

Halyomorpha      halys  NOVO   braon mramorasta stenica      komplet                Trécé

Pandemis          heparana         smotavac lisnih pupova           feromon              RAG

Epicometis       hirta                 rutava buba                           mirisni mamak     VARb3k

Plodia              interpunctella    bakrenasti moljac                   feromon              VAR

Anagasta          kuehniella        brašneni moljac                      feromon              VARL

Anarsia             lineatella         breskvin moljac                      feromon              RAG

Plutella             maculipennis NOVO       kupusni moljac         feromon               RAG

Hoplocampa     minuta, flava     šljivine ose                           lepljiva ploča        PALf

Grapholita        molesta            breskvin smotavac                 feromon              RAG

Synanthedon     myopaeformis  jabukov staklokrilac               feromon               RAG

Ostrinia            nubilalis           kukurzni plamenac                mirisni mamak      VARL+

Agriotes           obscurus/ lineatus skočibube (žičari)              feromon               Yf

Cameraria         ohridella          miner kestena                       feromon               VARL+

Phthorimaea     operculella       krompirov moljac                   feromon               RAG

Adoxophyes     orana               smotavac pokožice ploda         feromon              RAG

Cydalima          perspectalis     šimširov moljac                      feromon               VARL

Archips            podana            mrki smotavac                        feromon               RAG

Cydia               pomonella       jabučni smotavac                    feromon               RAG

Bothinoderes    punctiventris   repina pipa                             feromon                TAL

Zeuzera            pyrina             granotočac                             feromon               VARb3

Cydia                pyrivora          kruškin smotavac                   feromon                RAG

Delia                radicum  NOVO kupusna muva                       mirisni mamak      KLP+

Agriotes           rufipalpis NOVO skočibuba (žičar)                   feromon                Yf

Leucoptera       scitella             miner okruglih mina                feromon                RAG

Agriotes           sputator   NOVO      skočibuba                        feromon                Yf

Synatedon        tipuliformis NOVO      staklokrilac                   feromon                RAG i VARs+

Agriotes           ustulatus    NOVO       skočibuba (žičar)    feromonski i mirisni mamak  VARb3

Synantedon       vespiformis      staklokrilac                           feromon                RAG i VARs+

Diabrotica        virgifera            kukuruzna zlatica                  feromon                 PAL

    Više o feromonima pročitajte ovde.

Prihrana pšenice azotom [05.01.2021]

Većina pšenica se nalaze u fazama 3 lista-početak bokorenja. Za sada nije bilo posebnih negativnih okolnosti na razvoj useva. 

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom je šarolika. Zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa 40-60% od svog maksimalnog kapaciteta. Odnosno nedostaje još oko 100-150 lit padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 30-60cm, a najmanje u sloju od 0-30cm. Trenutno prosečno ima oko 80 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 60-150 kg/ha. To znači da će prosečno trebati još dodati oko 80kg čistog N/ha. Međutim, na najmanje 25% površina (pogotovo ako je predusev bila uljana repica) i sada ima dovoljno pristupačnog azota za kretanje vegetacije, pa na ovim parcelama ne treba prihranjivati sa azotom. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, na većini parcela treba očekivati prosečne do iznad prosečne prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti oko 20.marta. Uzimajući u obzir prognozirane vremenske uslove (mrazne noći 10-15.jan; 25-30.jan i 10-15.feb) idealno bi bilo prvu prihranu pšenice sa Ureom uraditi 10-20. februara. Posle 25. februara ne treba primenjivati Ureu, pošto možda neće biti vremena da se transformiše u pristupačne forme na vreme. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije (15-20.mart).

Primena AN-a ili Uree za prihanu pšenice je izbor proizvođača. Prilikom donošenja odluke sa čime prihranjivati treba imati u vidu sledeće činjenice: kod Uree postoji rizik od gubitka azota isparavanjem (prosečno ~ 25%), ali nema opasnosti od ispiranja. Takođe prostor za primenu Uree je ceo januar i dobar deo ferbuara. Ako se čeka sa prvom prihranom početak vegetacije, u obzir dolazi samo AN ili KAN. Moraju se primeniti neposredno pred ili u kretanju vegetacije (zbog velika opasnost od ispiranja). Takođe postoji rizik da u sušnim uslovima biljke neće moći usvojiti AN/KAN ili se neće moći ući u parcelu u pravom momentu usled previše vlage. U ovim slučajevima iskustvo pokazuje da veći ispad u prinosu može biti od gladovanja useva početkom vegetacije, nego što su gubici Uree isparavanjem. Ispirljivost AN-a se može umanjiti sa primenom inhibitora nitrifikacije (preparat N-Lock) koji se aplicira prskalicama, ali i za njegovo delovanje je potreba kiša ili da se inkorporira u roku od 5 dana nakon aplikacije (naprim, zvezdastim ili eko drljačama...)

Takođe na našem tržistu postoje i azotnih đubriva sa već dodatim inhibitorom nitrifikacije tzv. “zaštićeni azot”. Kod nas su dostupne formulacije sa DMPP (3,4-dimethylpyrazolphosphate) –Entec 26, NovaTec 40. Kod ovih đubriva usporeno je oslobađane azora tokom 4-10 nedelja (što zavisi od temperature i vlažnosti zemljišta). Tako da je je i rizik od ispiranja, odnosno isparavanja znatno smanjen, ali ne i potpuno sprečen. Što ih čini najboljim izborom za prvu prihranu ozimih useva. Ali  najveća mana ovih đubriva sa zaštićenom azotom je cena po jedinici površine. Iako može da se smanji njihova doza primene u odnosu na Ureu za 20-25% i dalje cenovno ispadaju skuplji izbor.

Količine azota u prvoj prihrani pšenice, svakako, ne treba da pređu 40-60kg/ha čistog azota za sorte, odnosno 50-80 kg/ha za hibridne pšenice. Odnosno: 90-130kg (hibrid 110-170)kg/ha Urea, 120-170kg (hibrid 150-220)kg/ha AN ili 150-230kg (hibrid 190-290)kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15 dana posle kretanja vegetacije (za ovu godinu verovatno oko 1.april). Količina azota koju bi trebalo dati u drugoj prihrana se najpreciznije može odrediti analizom biljnog tkiva (ručni uređaji: Green Seeker, N-tester, N-pilot, traktorski GreenSeeker,  N-senzor, , Isaria...). 

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta i/ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do početka februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina  Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Ako su količine azota koje se moraju primeniti prihranom iznad 60 kg/ha, svakako planirati dve prihrane. 

Meteorološke prilike tokom vegetacije 2020. godine [18.10.2020]

Za nema je još jedna vegetacija. Sa stanovišta meteoroloških prilika, još jedna godina sa većim brojem ekstremnih, neuobičajenih pojava. Da bi to prikazali, podatke za Sombor iz 2020. godine uporedili smo sa podacima od 1948. do 2019. godine.

Prva četiri meseca: januar, februar, mart i april bili su topliji od proseka. Posebno se tu istakao februar koji je bio čak za 5.3OC topliji od proseka. Samo je februar 2016. godine bio topliji od februara ove godine! Nakon toga je usledio maj koji je za 0,4OC bio hladniji od prosečnih vrednosti. Ovakav mesečni podatak ne pokazuje dovoljno jasnu sliku temperature u maju. Međutim ako se prisetimo ovog maja, setićemo se da smo morali paliti grejanje po kućama sve do kraja maja. To je zato jer je poslednja dekada u maju bila za 2,5OC hladnija od prosečnih vrednosti za maj!

Za jun možemo reći da je bio oko prosečnih temperaturnih vrednosti, jer bio toliji za svega 0,5OC od proseka. Jul, avgust i septembar su bili značajno topliji od proseka: jul za 1.3 OC, avgust za 2.9 OC a septembar za 2.7 OC, a to se jasno vidi i na grafikonu u prilogu.

Period april – avgust je bio topliji za 1,2OC od prosečnih vrednosti.

Što se tiče padavina, januar je počeo sa 17mm padavina niže od prosečnih vrednosti. Zatim su usledili februar i mart sa +8 odnosno +5 mm više od proseka. Na osnovu ovog za period januar mart se može zaključiti da su vrednosti vlage bile uobičajene. Usledio je april sa 35mm padavina niže od proseka a onda i maj sa 26mm padavina niže od proseka. Tokom juna visina padavina je bila 114 mm odnosno 37mm padavina više od proseka. To nije u potpunosti nadoknadilo manjak vlage, ali biljke su bile u dobroj kondiciji. U julu je visina padavina bila 61mm odnosno samo 6 mm niže od proseka pa se dobra kondicija biljaka nastavila. Avgust je imao visinu padavina od 82 mm što je za 28mm više od prosečnih vrednosti. Biljke su se držale dobro sve do kraja avgusta kada je tri – četiri dana temperatura prešla 34OC i prekinula normalno otpuštanje vlage iz zrna kukuruza i soje.

Period april – avgust je imao 2,7mm niže padavine od prosečnih vrednosti.

Ako se u obzir uzme da je isti period bio topliji za 1,2OC i da je raspored padavina bio neujednačen, 2020. godina može se oceniti kao blago nepovoljna za razvoj gajenih biljaka.

Zaštita pšenice u cvetanju [15.05.2020]

    Zavisno od sorte i vremena setve, pšenice se nalaze u fazi cvetanja. Obzirom na najavljene padavine u utorak i stanje zaliha vlage u zemljištu, preporuka je da se uradi zaštita naredna tri dana sa:

    na mestima gde je stanje zaliha vlage dobro sa: Amistar extra 0,75 L/ha ili Acanto plus 0,75 L/ha ili Priaxor 1 L/ha ili Opera max 1,5 L/ha ili Globaztar 0,7 L/ha

    a na mestima gde je stanje zaliha vlage loše sa: Osiris 2 L/ha ili Cherokee 1,5 L/ha ili Faxer 0,5 L/ha ili Prosaro 1 L/ha ili Bumper P 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha ili DUett ultra 0,6 L/ha ili Opus team 1 L/ha.

    Pojava žitne pijavice je lokalna i insekticide treba dodavati samo na njive gde se pregledom ustanovi prisustvo. Preporučuje se korištenje preparata: Karate zeon 2 dL/ha ili Decis 0,4 L/ha ili Scatto 0,4 L/ha ili Plures 0,5 L/ha ili Kaiso 200 g/ha

    Za bolju kondiciju i pomoć u kontroli truleži klasa preporuka je da se doda Bacilomix original 3 L/ha.

    Za povećanje sadržaja proteina preporuka je da se dodaju: Delfam plus 2 L/ha ili Megafol 2 L/ha ili Vellamin 3 L/ha ili Nutriamino 2 L/ha.

Zaštita pšenice od bolesti, krajem bokorenja do drugo kolenca [17.03.2020]

    Raniji rokovi setve pšenice su u fazi drugog kolenca a kasniji rokovi još uvek u fazi bokorenja. Zavisno od primenjene tehnologije i uzrasta, prisutne su pepelnica i rđa. Preporuka je da se pregledaju usevi pšenice narednih par dana.

     Na pšenicama gde je prisutna rđa na više od 15% biljaka, a pepelnica i na mlađim listovima zaštitu je potrebno uraditi do 22. marta preparatima: Priaxor 0,8 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Zantara 1 L/ha ili Globaztar 1 L/ha ili Opera max 1,5 L/ha ili Cherokee 1,5 L/ha ili Acanto plus 0,75 L/ha ili Sphere 0,5 L/ha.Ovakva situacija je prisutna uglavnom na jako bujnim pšenicama koje su posejane do 15. oktobra.

     Na pšenicama gde je prisutna rđa na 5-15% biljaka, a pepelnica i na mlađim listovima zaštitu je potrebno uraditi do 22. marta preparatima: Faxer 1 L/ha ili Artea 0,5 L/ha ili Porto 0,5 L/ha ili Bounty 0,6 L/ha ili Orius 1 L/ha ili Falcon 0,6 L/ha.

    Na pšenicama gde je prisutna rđa na manje od 5 % biljaka, a pepelnica samo na starijim listovima sa tretmanom sačekati.

    Obzirom da se najavljuju mrazevi od nedelje, preporuka je da se uz fungicid dodaju i Delfam plus 2 L/ha ili Isabion 2 L/ha ili Vellamin 2 L/ha.

     Na jako bujnim usevima, sada se mogu dodati regulatori rasta: Moxa 0,5 L/ha ili Modus evo 0,5 L/ha ili Trimaxx 0,5 L/ha ili Cycocel 2 L/ha.

Knjiga Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji 2020 godine u prodaji [02.03.2020]

     Od strane izdavača iz Sombora, firme Agroprotekt doo, u prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2020. godine, autora dr Dragana Vajganda i Nemanje Raića.

   Knjiga sadrži pregled preko 950 sredstva za zaštitu bilja koji će se naći u prodaji 2020. godine. U odnosu na knjigu o Sredstvima za zaštitu bilja u 2019. godini, nova knjiga sadrži podatke o oko 60 preparata koji su prvi put registrovani tokom prošle godine. Takođe tu su i podaci o proširenju dozvola za korištenje kod 50tak preparata. U knjigu nisu uneti podaci o oko 120 registrovanih prepatara čiji nosioci registracija nisu više aktivna privredna društva. U knjigu nisu uneti podaci za oko 150 registrovanih preparata koje zastupnici ili distributeri ne planiraju da uvoze tokom ove godine.

   Sredstva su poređana po azbučnom redosledu imena preparata, pa se sredstva lako mogu pronaći u knjizi. Za svako sredstvo u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, naziv i količina aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i nekoliko pregleda podataka koji su sadržani kod pojedinačnih preparata. Tu je pregled proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja. Veoma je koristan i pregled aktivnih materija herbicida sa uticajem na plodored. Naredni je pregled preparata po mestu primene, odnosno biljnoj vrsti ili zasadu gde je preparat registrovan. Osim imena preparata ovaj pregled sadrži i podatak o karenci, vremenu koje treba da prođe od primene do žetve.

   Rezistencija - otpornost štetnih organizama je pojava koja se sve češće javlja kod insekata, gljiva i korova. Knjiga sadrži pregled aktivnih materija po mehanizmima delovanja, jer ukoliko je neki organizam razvio odpornost prema nekom sredstvu, ni druga sredstva koja imaju aktivnu materiju iz iste grupe po mehanizmu delovanja neće imati nikakvo delovanje na njega. Kod nas uputstva za upotrebu pesticida na sebi ne nose oznaku mehanizma delovanja pa je ovo korisna informacija za sve korisnike pesticida. U ovom pregledu je dat i podatak o datumu do koga aktivna materija trenutno ima odobrenje za korištenje u Evropskoj uniji. Poslednji je pregled preparata po aktivnim materijama, gde su za svaku aktivnu materiju navedeni preparati koji je sadrže i količina aktivne materije u preparatu.

     U knjizi se nalazi i deo sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji prema naučnim istraživanjima mogu imati određenu ulogu i u zaštiti bilja. Takođe tu su i podaci o preparatima koji sadrže žive organizme, prirodne neprijatelje koje možemo nabaviti na tržištu Srbije.

  

    Obim knjige je 373 strane, a izgled svih poglavlja može se videti na http://agroprotekt.leptiri.co.rs/knjige/sredstva.htm

    Cena knjige je 1920 dinara + troškovi slanja (oko 300) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 11 838 00. 

Meteorološke prilike 2019. godine [29.12.2019]

            Vremenske prilike tokom svake pojedinačne godine su priča za sebe. Poljoprivredna proizvodnja u Vojvodini u najvećoj meri odvija se na otvorenom polju, bez navodnjavanja i zato jako zavisi od vremenskih uslova.  Brzo prilagođavanje proizvođača postojećim uslovima neophodno je da bi proizvodnja bila uspešna. Podaci za 2019. godinu u Somboru upoređeni su sa podacima za period od 1955. do 2018. godine.

            Na grafikonu temperatura i padavina vidi se da je godina počela kao sušna. Od januara do juna, tokom svih meseci je visina padavina bila niža od proseka. Tokom prvih pet meseci palo je 82 litre kiše po kvadratnom metru manje nego što je to uobičajeno! U istom periodu temperature tokom svih meseci su bile više u odnosu na prosek i to od 0,8OC u januaru do čak 3,9OC u martu. Nije čudno što je ovo posle marta 2018. godine, natopliji mart od kada imamo podatke.

            Nastavak godine je doneo topliji april (za 2,2OC) a zatim maj koji je bio hladniji za 1,7OC u odnosu na prosek. Da se potsetimo, bio je ovo maj tokom kog je grejanje kuća radilo punom parom. Svi naredni meseci su bili topliji od proseka: jul za 0,8OC, jun za 1,8 OC, avgust za čak 2.8 OC i septembar za 1.9OC. Sve navedene temperature praćene su padavinama manjim od proseka osim u junu, tokom koga je palo čak 56 mm padavina više od proseka i u septembru tokom kog je palo 10mm padavina više od proseka.

            Poslednjih godina su povećane temperature bile praćene povećanom visinom padavina. Ove godine od januara do sepembra palo je 26mm padavina niže od proseka. Pri tome temperauta je bila viša za 1,8OC ! Tako da bi se moglo reći da su biljke bile u stalnom stresu.

          Najveći uticaj vreme u ovoj vegetaciji je imalo na strnine i uljanu repicu, koje su jako patile od nedostatka vlage tokom zime. Pšenice u martu su izgledale kao što prosečnih godina izgledaju u decembru! Bokorenje kasnije posejanih strnina je skoro potpuno izostalo. Obzirom da se sada gaje sorte koje da bi dale visok prinos traže dobro bokorenje, očekivanje da će prinosi biti umanjeni se i ostvarilo. Hektolitri zrna su bili uglavnom loši, pa je na mnogim njivama pšenica izgledala kao urodica a uljana repica kao mak. Soja i kukuruz su se dugo dobro držali, ali je nedostatak vlage uslovio da zrna prinudno sazre, pa su prinosi u proseku na kraju ipak bili značajno umanjeni. Lokalno dobre prinose donela su područja koja su imala sreću da dobiju jedan ili dva pljuska više, jer je to značilo da su dobili 50 do 80 mm padavina više od okoline.

Zaštita pšenica od bolesti klasa [15.05.2019]

    Pšenice počinju da cvetaju, ali se zbog razvučenog perioda nicanja i trenutnog hladnog vremena  nalaze u različitim fazama od pojave klasa do početka cvetanja. Pošto su učestale kiše, preporuka je da se svaka parcela pregleda odvojeno i ukoliko se uoče prve polenove kese na njivi uradi zaštita sa: Prosaro 1 L/ha ili Bumper P 1 L/ha ili Caramba 1 L/ha ili Duett ultra 0,5 L/ha ili Cello 1,25 L/ha ili Osiris 2 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha ili Faxer 1 L/ha. Radi produženja delovanja fungicida preporučuje se i dodavanje Bacilomix aurum 3 L/ha.

    Na parcelama gde se pregledom ustanovi prisustvo žitne pijavice, potrebno je dodati: Scatto 0,5 L/ha ili Decis 0,5 L/ha ili Fastak 0,15 L/ha ili Plures 0,5 L/ha.

     Za povećanje proteina u stočnim ječmovima mogu se dodati Delfam plus 2 L/ha ili Vellamin 2 L/ha ili Nutriamino 2 L/ha.

Knjiga Podaci o sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2019. godine [15.03.2019]

Od strane izdavača iz Sombora, firme Agroprotekt doo, u prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2019. godine, autora dr Dragana Vajganda i Nemanje Raića.

   Knjiga sadrži pregled preko 950 sredstva za zaštitu bilja koji će se naći u prodaji 2019. godine. U odnosu na knjigu o Sredstvima za zaštitu bilja u 2018. godini, nova knjiga sadrži podatke o oko 40 preparata koji su prvi put registrovani tokom prošle godine. Takođe tu su i podaci o proširenju dozvola za korištenje kod 40tak preparata. U knjigu nisu uneti podaci o oko 90 registrovanih prepatara čiji nosioci registracija nisu više aktivna privredna društva. U knjigu nisu uneti podaci za oko 150 registrovanih preparata koje zastupnici ili distributeri ne planiraju da uvoze tokom ove godine.

   Sredstva su poređana po azbučnom redosledu imena preparata, pa se sredstva lako mogu pronaći u knjizi. Za svako sredstvo u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, naziv i količina aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i nekoliko pregleda podataka koji su sadržani kod pojedinačnih preparata. Tu je pregled proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja. Veoma je koristan i pregled aktivnih materija herbicida sa uticajem na plodored. Naredni je pregled preparata po mestu primene, odnosno biljnoj vrsti ili zasadu gde je preparat registrovan. Osim imena preparata ovaj pregled sadrži i podatak o karenci, vremenu koje treba da prođe od primene do žetve.

   Rezistencija - otpornost štetnih organizama je pojava koja se sve češće javlja kod insekata, gljiva i korova. Knjiga sadrži pregled aktivnih materija po mehanizmima delovanja, jer ukoliko je neki organizam razvio odpornost prema nekom sredstvu, ni druga sredstva koja imaju aktivnu materiju iz iste grupe po mehanizmu delovanja neće imati nikakvo delovanje na njega. Kod nas uputstva za upotrebu pesticida na sebi ne nose oznaku mehanizma delovanja pa je ovo korisna informacija za sve korisnike pesticida. U ovom pregledu je dat i podatak o datumu do koga aktivna materija trenutno ima odobrenje za korištenje u Evropskoj uniji. Poslednji je pregled preparata po aktivnim materijama, gde su za svaku aktivnu materiju navedeni preparati koji je sadrže i količina aktivne materije u preparatu.

     U knjizi se nalazi i deo sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji prema naučnim istraživanjima mogu imati određenu ulogu i u zaštiti bilja. Takođe tu su i podaci o preparatima koji sadrže žive organizme, prirodne neprijatelje koje možemo nabaviti na tržištu Srbije.

   Knjiga je posvećena dr Marku Injcu, doajenu zaštite bilja.

 

    Obim knjige je 380 strana, a izgled svih poglavlja može se videti na http://agroprotekt.leptiri.co.rs/knjige/sredstva.htm

    Cena knjige je 1920 dinara + troškovi slanja (oko 250) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 11 838 00. 

Prihrana pšenice azotom [15.01.2019]

Pšenica se nalaze u različitim fazama razvoja. ima dosta parcela gde je manji ili veći deo useva još uvek u fazi nicanja, a ima parcela gde je faza početak bokorenja ili čak puno bokrenje. Ovakvoj situaciji najviše je doprinela sušna jesen i lokalne kiše ili njihov izostanak, predusev (na kukuruzu je nešto bolja situacija), ali i neprilagođena i šablonski primenjivana agrotehnika. Za sada, osim katastrofalnog nicanja na delu površina, nije bilo posebnih negativnih okolnosti na razvoj useva, zahvaljujući snežnom pokrivaču. 

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom je normalna u celoj Srbiji. Zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa oko 50% od svog maksimalnog kapaciteta. Odnosno nedostaje još oko 100 lit zimskih padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 30-60cm, najmanje u sloju 60-90cm. Iako ima odstupanja na manje delu njiva od ove rapodele. Trenutno na parcelama pod pšenicom prosečno ima oko 51 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 31-66 kg/ha. To znači da će prosečno na pšenice trebati još dodati oko 60kg čistog N/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Iako stanje azota i kretanje vlage u zemljištu pruža dobre preduslove za visoke prinose, stanje useva je vrlo šareno. Na delu parcela treba očekivati prosečne do iznad prosečne prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele, ali ima i nemali broj parcela gde je usev još uvek u nicanju i nema ni formiran sklop. Na ovakvim parcelamama treba računati na ispod prosečni prinos. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti 10-15.marta. Uzimajući u obzir prognozirane vremenske uslove (mrazne noći u periodu 20.jan – 05.feb, da bi posle 10.feb uglavnom temperature bile u plusu) prvu prihranu pšenice treba planirati između 20.januara-10. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Posle 20. februara ne treba primenjivati Ureu, pošto možda neće biti vremena da se transformiše u pristupačne forme na vreme. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije (1-10.mart).

Iako postoji rizik od gubitka azota iz Uree (prosečno 5-10%, maksimum 20%), možda je ipak bolji izbor Urea, pošto je veća verovatnoća da će se moći ući u parcele do 10.februara meseca (mrazna jutra). Nego čekati sa prihranom početak vegetacije, jer iskustvo pokazuje da veći ispad u prinosu može biti od gladovanja useva početkom vegetacije (ako nastupe suvi uslovi neće se moći usvajiti AN/KAN ili se neće moći ući u parcelu usled previše vlage), nego što su gubici Uree isparavanjem. Osim toga gubitak AN ispiranjem može bit, kod velike količine padavina mnogo veći nego gubitak Uree isparavanjem. Relativno nova mogućnost je primena azotnih đubriva sa inhibitorom nitrifikacije tzv. “zaštićeni azot”. Kod nas su dostupne formulacije sa DMPP (3,4-dimethylpyrazolphosphate) –Entec 26, NovaTec 40. Kod ovih đubriva usporeno je oslobađane azora tokom 4-10 nedelja (što zavisi od temperature i vlažnosti zemljišta). Tako da je je i rizik od ispiranja, odnosno isparavanja znatno smanjen, ali ne i potpuno sprečen. Što ih čini najboljim izborom za prvu prihranu ozimih useva. Ali  najveća mana ovih đubriva sa zaštićenom azotom je cena po jedinici površine. Iako može da se smanji njihova doza primene u odnosu na Ureu za 20% i dalje cenovno ispadaju skuplji izbor.

Količine azota u prvoj prihrani ne treba da pređu 40-60kg/ha čistog azota za sorte, odnosno 50-80 kg/ha za hibridne pšenice. Odnosno: 90-130kg (hibrid 110-170)kg/ha Urea, 120-170kg (hibrid 150-220)kg/ha AN ili 150-230kg (hibrid 190-290)kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5). Pošto je ove godine specifična situacija da je azot uz Uree u istoj ceni kao azota iz AN-a, ipak ne bi trebalo olako preskočiti Ureu zbog manjeg rizika primene u odnosu AN (kao što je gore navedeno).  

Drugu prihranu planirati oko 15 dana posle kretanja vegetacije (verovatno 20 mart-1.april). Moguće je da na delu parcela neće ni biti potrebe za ovom drugom, korektivnom prihranom zbog velikih rezervi azota u zemljištu. To će najbolje pokazati analiza biljnog tkiva pre druge prihrane.

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta i/ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do početka februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Ako su količine azota koje se moraju primeniti prihranom iznad 60 kg/ha, svakako planirati dve prihrane. Količina azota koju bi trebalo dati u drugoj prihrana se najpreciznije može odrediti analizom biljnog tkiva ručnim uređajima (Green Seeker ili N-tester), odnosno ako se prihrana radi mašinski "pomoću pametnih" rasturivača i pomoću senzora koji u realnom vremenu određuju potrebnu količinu azota (kod nas na tržištu dostupni N-senzor ili mobilna verzija GreenSeeker-a). U slučajevima da po kretanju vegetacije imate usev u jako lošoj kondiciji (još uvek je u nicanju, nedostaje više od 30% sklopa, itd.) prvu prihrani svakako preskočiti, a pred kretanje vegetacije pre prihane najbolje da konsultujete stručno lice.

Meteorološke prilike 2018. godine [08.10.2018]

     Iza nas je još jedna vegetacija. Vremenski uslovi su bili izuzetno topli. Vremenske podatke za mesto Sombor u kontinuitetu imamo za period od 1955. do 2018. godine, pa se dalja analiza odnosi na merno mesto u Somboru. Obzirom da je klima Vojvodine prilično ujednačena što se tiče temperatura, podaci daju stvarnu sliku za temperaturne uslove u celoj Vojvodini.

     Na grafikonu temperatura i padavina su prikazane srednje mesečne temperature za raniji period i tokom vegetacije 2018. godine. Vidi se da je su svi meseci bili značajno topliji u odnosu na višegodišnje vrednosti. April je bio topliji za čak 5.1OC; maj za čak 3,7OC, jun za 1,9OC, jul za 1,2OC, avgust za čak 3,6OC i septembar za čak 2,2 OC. U proseku ceo period je bio topliji za čak 2,9OC u odnosu na prosek. Ove cifre se možda čine male, ali ako se uzme u obzir da je višegodišnja prosečna temperatura u aprilu 11,5OC a da je tokom 2018. godine bila 16,6OC to je povećanje od preko 30%!!! Za maj je to povećanje iznosilo skoro 20%!!! Ceo vegetacioni period je bio topliji za više od 15%!

     Ove izuzetno visoke temperature pratio je veoma loš raspored padavina. U aprilu i maju zabeleženo je čak 46mm padavina manje u odnosu na prosek. Zahvaljujući dobroj zalihi padavina iz zime, tokom aprila ozime gajene biljke nisu patile od suše, ali je krajem maja suša značajno počela da utiče na prinose ovih biljaka. U junu, julu i avgustu je zabeležena mnogo veća visina padavina u odnosu na prosek za 57mm u junu, i 27mm u julu i agustu. Tokom septembra je zabeleženo 4 mm padavina manje u odnosu na prosečnu vrednost. Kada se u obzir uzme ceo period od aprila do septembra, vidi se da je palo 60,7mm više padavina od proseka. Posle veoma sušnog aprila i maja, jari usevi su imali dosta padavina u ključnom periodu za formiranje dobrih prinosa.

     Najveća razlika je nastala u ranijem sazrevanju soje, kruške, kukuruza, lešnika, sunokreta, pa čak i većine sorti jabuka u odnosu na prosečne vrednosti. Krompir je u periodu kada zahteva niže temperature bio izložen visokim temperaturama, pa su prinosi značajno niži. Od štetočina dominirale su toploljubive vrste kao što je pamukova (kukurzna) sovica. Kod većine vrsta leptira, koje mogu biti štetne je zabeležena treća generacija, iako je uobičajeno da imaju dve generacije godišnje.

Sakupljanje prazne ambalaže od pesticida [07.06.2018]

      Udruženje proizvođača SECPA na području Sombora, Apatina i Odžaka će uskoro vršiti prikupljanje ambalaže od upotrebljenih sredstava za zaštitu bilja.

11. juna Kupusina 8-9.30, Prigravica 10 - 11, Svilojevo 11.30-13.00 i Sonta 13.30-16.00 časova

12. juna Bački Breg 8-9.30, Bezdan 10-11, Sombor 11.30-14.00 i Stapar 14.30 - 16.00 časova

13. juna Riđica 8-9.00, Svetozar Miletić 9.30-11.00, Aleksa Šantić 13.30-14.30 i Kljajićevo 15-16 časova

14. juna Doroslovo 8-10.30, Srpski Miletić 11-12, Karavukovo 12.30-13.30, Deronje 14-15 časova

15. juna Bački Brestovac 8-9, Bački Gračac 9.30-11, Odžaci 11.30-12.30, Lalić 13-14, Ratkovo 15-16 časova.

          Ambalaža treba da je tri puta isprana odmah nakon pražnjenja da bi bila preuzeta i uništena tako da ne šteti okolini. 

     Pridružite se akciji kako bi živeli u bezbednom okruženju, bez opasnog otpada!

Više iinformacija možete dobiti u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Somboru ili na sajtu SECPA

Rdja na pšenici se ubrzano širi [22.05.2018]

   Pregledom pšenica poslednjih par dana ustanovljeno je strahovito brzo povećanje prisustva rđa na pšenicama. Do cvetanja, jačina prisustva rđe je bila vezana za gajenu sortu, gde je mnogo više simptoma bilo prisutno na osetljivim sortama. Trenutno se rđa masovno naseljava i na sorte koje su do sada odolevale napadu. Trenutno se na osetljivijim sortama na listu zastavičaru rđa može naći masovno a na otpornijim sortama pojedinačno i na listu zastavičaru. 

     Za razliku od pre par godina kada je pojava rđe bila takođe masovna - kada se desila epifitocija, preparati na bazi triazola i tiofanat metila koji se najviše koriste za bolesti klasa su bili pokazali visoku efikasnost protiv rđe. Ove godine tretmani koji su rađeni ovim grupama fungicida nisu pokazali zadovoljavajuću efikasnost i rđa se masovno seli na list zastavičar. 

    Obzirom da je zastavičar nosioc prinosa a da je do žetve ostalo još dosta vremena preporuka je da se narednih par dana pregledaju usevi pšenice i ako je rđa prisutna i u tragu na listu zastavičaru uradi zaštita sa: Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphere 0,5 L/ha ili Opera max 1,5 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Globzatar 0,5 L/ha ili Opera 1 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha. Gde je prisutno više od 10 pega preporuka je da se doda i Dithane 2,5 kg/ha ili Bravo 2 L/ha ili Odeon 1,8 kg/ha.

Zaštita pšenice od bolesti u cvetanju [06.05.2018]

   U zavisnosti od sorte i vremena setve pšenice ulaze u fazu cvetanja. Čak i tamo gde nema padavina, preporuka je da se uradi zaštita, jer se na većem broju mesta rđa pšenice počela širiti. Preporuka je da se uradi zaštita sa: Cherokee 1,5 L/ha ili Osiris 2 L/ha ili Duofen Plus 1,5 L/ha ili Zantara 1,5 L/ha ili Prosaro 1,25 L/ha ili Faxer 1 L/ha ili Duett ultra 0,6 L/ha.

    Radi povećanja kvaliteta zrna uz zaštitu od bolesti je preporuka da se dodaju Vellamin ili NutriAmino plus ili Delfan plus ili Isabion 3 L/ha.

Knjiga Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji 2018. godine [09.03.2018]

Od strane izdavača iz Sombora, firme Agrorpotekt doo, u prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2018. godine, autora dr Dragana Vajganda i Nemanje Raića.

   Knjiga sadrži pregled preko 900 sredstva za zaštitu bilja koji će se naći u prodaji 2018. godine. U odnosu na knjigu o Sredstvima za zaštitu bilja u 2017. godini, nova knjiga sadrži podatke o oko 60 preparata koji su prvi put registrovani tokom prošle godine. Takođe tu su i podaci o proširenju dozvola za korištenje kod 50tak preparata. U knjigu nisu uneti podaci o oko 60 registrovanih prepatara čiji nosioci registracija nisu više aktivna privredna društva. Takođe nisu uneti podaci ni za oko 200 preparata koje zastupnici ili distributeri ne planiraju da uvoze tokom ove godine.

    Sredstva su poređana po azbučnom redosledu imena preparata, pa se sredstva lako mogu pronaći u knjizi. Za svako sredstvo u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, naziv i količina aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i nekoliko pregleda podataka koji su sadržani kod pojedinačnih preparata. Tu je pregled proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja. Veoma je koristan i pregled herbicida sa uticajem na plodored. Naredni je pregled preparata po mestu primene, odnosno biljnoj vrsti ili zasadu gde je preparat registrovan. Osim imena preparata ovaj pregled sadrži i podatak o karenci, vremenu koje treba da prođe od primene do žetve.

   Rezistencija - otpornost štetnih organizama je pojava koja se sve češće javlja kod insekata, gljiva i korova. Knjiga sadrži pregled aktivnih materija po mehanizmima delovanja, jer ukoliko je neki organizam razvio odpornost prema nekom sredstvu, ni druga sredstva koja imaju aktivnu materiju iz iste grupe po mehanizmu delovanja neće imati nikakvo delovanje na njega. U ovom pregledu je dat i podatak o datumu do koga aktivna materija trenutno ima odobrenje za korištenje u Evropskoj uniji. Poslednji je pregled preparata po aktivnim materijama, gde su za svaku aktivnu materiju navedeni preparati koji je sadrže i količina aktivne materije u preparatu.

     U knjizi se nalazi i deo sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji prema istraživanjima mogu imati određenu ulogu i u zaštiti bilja. Takođe tu su i podaci o preparatima koji sadrže žive organizme, prirodne neprijatelje koje možemo nabaviti na tržištu Srbije.

    Knjiga je posvećena dr Živici Radin, doajenu entomologije i insekticida koja je živela i radila u Somboru do jeseni prošle godine.

 

    Obim knjige je 370 strana, a izgled svih poglavlja može se videti na http://agroprotekt.leptiri.co.rs/knjige/sredstva.htm

    Cena knjige je 1920 dinara (sa PDVom) + troškovi slanja (oko 200) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 11 838 00. 

Pretplata na Agroupozorenje za 2018. godinu [27.02.2018]

     Sajtu Agroupozoren!e može da se pristupi kao običan korisnik i kao pretplatnik.

     Običan korisnik vidi deo vesti, to jest najavu događaja, a pretplatnik osim vesti vidi i konkretnu preporuku odnosno signal za tretiranja ili agrotehničku meru. Ipak najveća razlika je u dostupnosti podataka.

     Podatke prikupljene sa feromonskih i svetlosnih klopki te rezultate matematičkih modela o razvoju bolesti i štetočina običan korisnik vidi za mnogo kraći period u nazad i samo tekući dan u napred. Pretplatnik vidi podatke za duži vremenski interval u nazad, ali ono što je još važnije, vidi podatke matematičkih modela za tri dana unapred. Kada počne vegetacija podatke o brzini razvoja bolesti i štetočina ili o tome da li će doći do ispunjenja uslova za infekciju ili ne, pretplatnici vide za naredna tri dana. Prognozirani podaci se daje na osnovu vremenske prognoze i tačni su onoliko koliko je tačna vremenska prognoza. Svima nama u poljoprivredi i zaštiti bilja uopšte je poznato da se vremenske prognoze često ne ostvare, pa zato te podatke moramo uzmati sa velikom rezervom. Ipak oni nam daju pravac u kome treba da planiramo svoje poslove.

     Pretplata za 2018. godinu iznosi 3000 dinara (2500 din + 20% PDV) i važi od momenta uplate do 31. decembra ove godine. Ukoliko ste zainteresovani da postanete pretplatnik, javite se na vajgandd@sbb.rs ili na 063 326 772. Najpre će Vam biti poslan korisnički Ugovor na uvid i ukoliko se slažete sa njim, biće Vam poslani Ugovor i uplatnica za plaćenje pretplate.

62 seminar biljne zaštite u Hrvatskoj [03.02.2018]

   U periodu od 6. do 9. februara 2018., u organizaciji Hrvatskog društva biljne zaštite i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održaće se 62. seminar biljne zaštite. 

    Više podataka o seminaru možete pronaći na sajtu Hrvatskog društva biljne zaštite.

Prihrana pšenice azotom [19.01.2018]

Većina pšenica se nalaze u fazama 3 lista-početak bokorenja. Za sada nije bilo posebnih negativnih okolnosti na razvoj useva. 

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom je osrednja, skoro u celoj Srbiji. Zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa 65% od svog maksimalnog kapaciteta. Odnosno nedostaje još oko 100-80 lit padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 60-90cm, najmanje u sloju 0-30cm. Trenutno prosečno ima oko 12 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 8-40 kg/ha. To znači da će prosečno trebati još dodati oko 110kg čistog N/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, na većini parcela treba očekivati prosečne do iznad prosečne prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti oko 10.marta. Uzimajući u obzir prognozirane vremenske uslove (mrazne noći 20.jan – 05.feb, da bi posle 10.feb uglavnom temperature bile u plusu) prvu prihranu pšenice treba planirati između 20.januara-10. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Posle 20. februara ne treba primenjivati Ureu, pošto možda neće biti vremena da se transformiše u pristupačne forme na vreme. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije (1-10.mart).

Iako postoji rizik od gubitka azota iz Uree (prosečno ~ 20%), možda je ipak bolji izbor Urea, pošto je veća verovatnoća da će se moći ući u parcele do 10.februara meseca (mrazna jutra). Nego čekati sa prihranom početak vegetacije, jer iskustvo pokazuje da veći ispad u prinosu može biti od gladovanja useva početkom vegetacije (ako nastupe suvi uslovi neće se moći usvajiti AN/KAN ili se neće moći ući u parcelu usled previše vlage), nego što su gubici Uree isparavanjem. Relativno nova mogućnost je primena azotnih đubriva sa inhibitorom nitrifikacije tzv. “zaštićeni azot”. Kod nas su dostupne formulacije sa DMPP (3,4-dimethylpyrazolphosphate) –Entec 26, NovaTec 40. Kod ovih đubriva usporeno je oslobađane azora tokom 4-10 nedelja (što zavisi od temperature i vlažnosti zemljišta). Tako da je je i rizik od ispiranja, odnosno isparavanja znatno smanjen, ali ne i potpuno sprečen. Što ih čini najboljim izborom za prvu prihranu ozimih useva. Ali  najveća mana ovih đubriva sa zaštićenom azotom je cena po jedinici površine. Iako može da se smanji njihova doza primene u odnosu na Ureu za 20-25% i dalje cenovno ispadaju skuplji izbor.

Količine azota u prvoj prihrani ne treba da pređu 40-60kg/ha čistog azota za sorte, odnosno 50-80 kg/ha za hibridne pšenice. Odnosno: 90-130kg (hibrid 110-170)kg/ha Urea, 120-170kg (hibrid 150-220)kg/ha AN ili 150-230kg (hibrid 190-290)kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15 dana posle kretanja vegetacije (verovatno 20 mart-1.april).

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta i/ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do početka februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina  Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Ako su količine azota koje se moraju primeniti prihranom iznad 60 kg/ha, svakako planirati dve prihrane. Količina azota koju bi trebalo dati u drugoj prihrana se najpreciznije može odrediti analizom biljnog tkiva (Green Seeker, N-tester , N-senzor...). U slučajevima da po kretanju vegetacije imate usev u jako lošoj kondiciji, sa simptomima jakog crvenjenja, žućenja... najbolje da konsultujete stručno lice.

XIV savetovanje o zastiti bilja Srbije [11.11.2017]

     U periodu od 27. novembra do 01. decembra u organizaciji Društva za zaštitu bilja Srbije na Zlatiboru će se održati XIV savetovanje o zaštiti bilja Srbije. Program savetovanje i druge informacije možete pronaći ako odete na sajt Društva

Meteorološke prilike vegetacije 2017 godine [08.11.2017]

            Iza nas je još jedna vegetacija. Vremenski uslovi su bili izuzetno topli. Vremenske podatke za mesto Sombor u kontinuitetu imamo za period od 1955.  do 2017. godine, pa se dalja analiza odnosi na Sombor. Obzirom da je klima Vojvodine prilično ujednačena što se tiče temperatura, podaci daju stvarnu sliku za temperaturne uslove u celoj Vojvodini. Deo podataka iz prošlosti je dobijen od Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i na tome im se zahvaljujem.

         Na grafikonu temperatura i padavina su prikazane srednje mesečne temperature tokom 2017. godine. Vidi se da je samo april bio na nivou višegodišnjih vrednosti. Svi ostali meseci su bili toplijii od proseka i to: maj za 0.9OC, jun za 2,6OC, jul za 1,5OC, avgust za čak 4,4OC i septembar za 0,8 OC. U proseku ceo period je bio topliji za 1,7OC u odnosu na prosek. Kod temperatura bio je značajan mraz 27. marta koji je značajno smanjio rod jabuke i drugog voća posebno u nekim regionima.

            Avgust je temperaturno bio najekstremniji. Tokom avgusta je izmerena srednja temperatura od 25.3OC, što je najviša srednja mesečna temperatura ikad zabeležena. (Do sada je mesečni rekord izmeren u julu 2012. godine i iznosio je 25.1OC). Na grafikonu srednjih mesečnih temperatura za avgust se vidi jedna kriva i jedna prava linija. Kriva predstavlja mesečne temperature po godinama i vidi se da su temperature u avgustu sve više i više. Od 2007. godine, svi avgusti su bili topliji od višegodišnjeg proseka koji za avgust iznosi 20.9 OC! Prava linija predstavlja trend - pravac povećanja srednje mesečne temperature u avgustu. Od 1955. godine do sada, srednja mesečna temperatura je porasla sa 19,3 OC na 22.7OC ili za 3,4 OC odnosno za 15%!

            Visoke temperature u 2017. godini pratio je neravnomeran raspored padavina. Visina padavima tokom 2017. godine je u aprilu bila veća za 1 mm i u septembru za 22mm. Tokom ostalih meseci u 2017. godini visina padavina je bila niža u odnosu na srednje vrednosti i to u maju za 6mm, junu za 24mm, julu za 11mm i avgustu za 29mm. Niže padavine u odnosu na višegodišnji prosek nisu očekivane, jer više temperature obično prate i više padavine. Tokom vegetacionog perioda je palo za 48 mm padavina manje nego što je to prosek. Ukoliko iz računanja izuzmeno septembar, kada su kukuruz, soja i suncokret već završili vegetaciju onda je manjak padavina iznosio 70mm!!!

            Iza nas je vegetacija koja je bila toplija za 1,7OC u odnosu na prosek i sa 48 mm (70 mm bez septembra) nižim padavinama nego što je to uobičajeno!!! Promena klime ide u pravcu da će deficit vlage tokom proleća i leta biti sve veći što već dovodi da u regionima sa peskovitijim zemljištem ozime kulture pšenica, ječam i uljana repica zauzimaju sve veći udeo u setvenoj strukturi, jer one obezbeđuju stabilnije prihode nego jare gajene biljke.

Zaštita pšenice od bolesti na klasu [16.05.2017]

     Rane setve i sorte koje rano cvetaju počinju sa cvetanjem. Na kasnijim sortama i hibridnim pšenicama cvetanje još nije počelo. Preporuka je da se tokom narednih nekoliko dana pregledaju pšenice, kako bi se ustanovilo da li je počelo cvetanje i pre kiše ili najkasnije 48 sati posle kiše uradi zaštita preparatima: Osiris 2 L/ha ili Caramba 1,5 L/ha ili Prosaro 1 L/ha ili Zantara 1,5 L/ha ili Duett ultra 0,5 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha ili Cherokee 2 L/ha ili Bumper P 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha ili Zamir 1 L/ha.

Ukoliko se radi zaštita preparatima: Amistar extra 0,75 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha ili Bounty 0,6 L/ha ili Sphera 0,3 L/ha preporuka je da se doda neki od preparata na bazi tiofanat metila.

Za povećanje proteina u zrnu i povećanje hektolitarkse mase preporuke je da se dodaju: Megafol ili Delfam Plus ili Isabion ili Vellamin u količini 1 do 2 L/ha.

Moguć mraz 21,22. aprila - ratarstvo [17.04.2017]

Prema vremenskoj prognozi u petak, subota 21,22.aprila, moguća je pojava mraza, u trajanju od 1-3 sata. Mraz je moguć u svim regionima Srbije, ali će jako zavisiti od konfiguracije terena. Prognozirani intenzitet je do -1,5C. Na peskovima i mikrodepresijama moguće su i niže temperature.

Osetljivost ratarskih biljnih vrsta na mraz je sledeća:

- Kukuruz: faza nicanje-3 lista oštećenje lista do -2-2,5C, ali će doći do regeneracije biljaka 

- Suncokret: faza ponik-2 lista bez oštećenja do -5C

- Šećerna repa: izmrzava u fazi nicanja -3C, a u fazi ponik-2lista izmrzava na -6C 

- Pšenica, ječam: faza vlatanja bez oštećenja do -4C, početak vlatanja do -7C

- Soja: ponik izdržava bez oštećenja do -2,5C   

- Grašak: do pojave cvetnih pupoljaka izdržava mrazeve od -3 do -5C zavisnosti od sorte

- Uljana repica: u fazi cvetanja minimalno oštećenje cveta je do -2C

Ako se obistini najavljena prognoza, najugroženije su soja i uljana repica.

Ostale moguće mere ublažavanja posledica mraza su:

- zaštita sa tzv. biljnim antifrizima na bazi bakterija iz roda Thiobacillus. Preparati koji mogu da se nabave kod nas, različitim kanalima su Cropaid i NPA-Thiofert. Preporučen momenat primene je četvrtak 20.april (nekoliko sati pre očekivanog mraza). Pruža zaštitu 10 dana, i za mrazeve do -6C.

- primena antistres korektora (Isabion, Delfan, Vellamin, Epin Extra...). Treba ih primeniti neposredno pred mraz ili u prvih 24 sata po početku mraza. Ublažavaju problem kod mrazeva do -2C. Tretman ponoviti nakon mraza u naredna 2-3 dana.

- kod uljane repice koja sada cveta pomoć može biti i primena giberelinskih kiselina (Banko, Gibrell, Gibb, Berelex, Gibb Plus...). Treba ih primeniti u roku od 12 sati nakon mraza i tretman ponoviti za 7-10 dana.

Žitna pijavica [10.04.2017]

     U toku je hranjenje odraslih insekata i polaganje jaja žitne pijavice - Leme melanopus. Odrasli insekti hranjenjem prave male štete i suzbijanje se preporučuje samo ako se pregledom ustanovi brojnost veća od 10tak po metru kvadratnom.  U slučaju velike brojnosti imago se može suzbijati sa: Karte zeon 2 dL/ha, Bifenikus 2 dL/ha, Biscaya 0,2 L/ha, Decis 0,3 l/ha, Fastak 0,15 l/ha, Mavrik 0,15 L/ha. Za sada piljenje larvi nije zabeleženo, ono se očekuje krajem ove i početkom naredne nedelje.

Knjiga Podaci o sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2017. godine [06.03.2017]

     U prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitbu bilja u Srbiji 2017. godine, autora Dragana Vajganda i Nemanje Raića. O svakom sredstvu u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, nazivu i količini aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i pregled proizvođača i zastupnika sredstava, uticaj herbicida na plodored, pregled preparata prema biljnim vrstama i nameni, kao i pregled preparata po aktivnim materijama.

    Obim knjige je 390 strana, a izgled svih poglavlja može se videti ako kliknete ovde.

    Cena knjige je 2200 dinara + troškovi slanja (oko 200) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 0631183800. 

Prihrana pšenice azotom [14.01.2017]

Pšenica se nalaze različitim fazama razvoja: u fazi 3 lista – početak bokorenja (setva prva polovona oktobra) pa sve do faze nicanja (setva krajem novembra). Vrlo niske temperature početkom januara su mogle da naštete kasnim setvama (više detalja vidi u obaveštenju od 08.01.2017.

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom je loša, skoro u celoj Srbiji. Zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa 65% od svog maksimalnog kapaciteta. Količina zimskih taloga je oko 80lit, nedostaje još oko 120 lit padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika do sada nije bilo prilike da se uradi  N-min analiza na lakopristupačan azot. Ipak probaćemo da damo neke generalne preporuke za prihranu pšenice.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, na većini parcela treba očekivati ispod prosečne do prosečne prinose, a samo na vreme posejani usevi mogu dati iznad prosečan prinos za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti oko 15.marta. Uzimajući u obzir prognozirane vremenske uslove (mrazne noći 25.jan – 05.feb i 10 – 15.feb, da bi posle 15.feb uglavnom temperature bile u plusu) prvu prihranu pšenice treba planirati između 25.januara-15. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Posle 20. februara ne treba primenjivati Urea, pošto možda neće biti vremena da se transformiše u pristupačne forme na vreme. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije. Možda je bolji izbor Urea, pošto je veća verovatnoća da će se moći ući u parcele tokom februara meseca (mrazna jutra) i napraviti manje štete gaženjem, nego u martu mesecu. Jako kasne setve (gde je pšenica u fazi nicanja do 1-2 lista) ne bi trebalo prihranjivati do se ne vidi kako su prebrodile zimu i dok nedostignu fazu najmanje 3 lista.

Količine azota u prvoj prihrani ne treba da pređu 40-60kg/ha čistog azota za sorte, odnosno 50-80 kg/ha za hibridne pšenice. Odnosno: sorte 90-130kg(hibrid 110-170)kg/ha Urea, sorte 120-170kg(hibrid 150-220)kg/ha AN ili sorte 150-230kg(hibrid 190-290)kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15 dana posle kretanja vegetacije.

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do sredine februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina  Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Ako su količine azota koje se moraju primeniti prihranom iznad 60 kg/ha, svakako planirati dve prihrane. Količina azota koju bi trebalo dati u drugoj prihrana se najpreciznije može odrediti analizom biljnog tkiva (Green Seeker, N-tester...). U slučajevima da po kretanju vegetacije imate usev u jako lošoj kondiciji, sa simptomima jakog crvenjenja, žućenja... najbolje da konsultujete stručno lice.

Kolika je opasnost do izmrzavanja ozimih strnih žita i uljane repice! [08.01.2017]

Prema literaturnim podacima, bez snežnog pokrivača,  izmrzavanje može da nastupi ako se temperature vazduha spuste na:

- pšenica ispod  -20°C (-25°C)

- ozimi ječam  ispod -15°C (-20°C)

- uljana repica ispod -12°C (-15°C)

Da li će i u kojoj meri da dođe do izmrzavanja zavisi od učestalosti i dužina ekstremno niskih temperatrura, naglih otopljavanja i smrzavanja, sorte/hibrida, razvijenosti useva (kasne setve, slabiji usevi su osetljiviji), ishranjenosti mladih biljaka (pre svega sa fosforom i kalijumom)…

Ako se sve ovo uzme u obzir možemo reći, na osnovu trenutne situacije da postoji realna opasnost od oštećenja pre svega useva uljane repice, pa i ječma. Međutim, pošto ima dosta parcela pod pšenicom koja je sada u fazi nicanja ili prva dva lista i na ovim njivama treba očekivati štete od zimskih mrazeva. Naročito su ugroženi lokaliteti gde nema snežnog pokrivača ili je on tanji od  3-4cm (veći deo Vojvodine).

 Trenutna temperatura zemljišta na 5cm dubine ispod debljeg snežnog pokrivača je oko -0,5°C bez većih oscilacija tokom dana. Ali gde ga nema ili je tanji od 2cm dnevne oscilacije idu u proseku -3 do -8°C, što svakako ne doprinosi ublažavanju ekstremnih uslova.   

Problem malo ublažava, kod useva koji su na vreme posejani i u dobroj kondiciji, činjenica da su biljke maksimalno iskaljene (dugo traju hladni dani, koji nisu bili prekidani dužim toplim periodima). Takođe je dobro što je zemljište suvo (u Vojvodini trenutno vladaju uslovi suše do ekstremne suše, a u centraloj Srbiji normalni do sušni uslovi), pa i to ublažava negativno delovanje niskih temperatura (na prim: kod uljane repice tolerantnost na niske temperature jako pada u vlažnom zemljištu – može da izmrzne već na -7 do -10°C).

XIII Simpozijum o zaštiti bilja u BiH [08.11.2016]

U organizaciji Društva za zaštitu bilja BiH u Tesliću će se u periodu od 15-17. 11.2016. održati XIII Simpozijum o zaštiti bilja u BiH. Više informacija možete pronaći na sledećoj adresi http://www.dzbbih.org/aktivnosti.html 

Obratiti pažnju na poljske glodare [03.11.2016]

Uočava se nagli porast populacije poljskih glodara na parcelama. Za sada je najveće prisustvo na neobrađenim strništima i zaparloženim površinama, ali je i sve veći broj aktivnih rupa na novoposejanim parcelama strnih žita i uljane repice. Potrebno je obići parcele ozimih useva (pšenica, ječam, uljana repica. lucerka) i utvrditi prisustvo poljskih glodara (miševi, voluharice...). Mere suzbijanja je potrebno primeniti ako se utvrdi više od 5 rupa/100m2 (ozima žita i uljana repica) odnosno 3 rupe/100 m2 (lucerišta). Najefikasnije je suzbijanje mamcima na bazi cink-fosfida (dovoljno je 5gr mamaka/rupi), takođe se mogu primeniti i preparati na bazi bromadiolona (10-20gr/rupi). Nakon 10-tak dana preporučuje se ponovni obilazak parcela i ponovni tretman aktivnih rupa. 

Ovi mamci smeju da se primenjuju isključivo postavljanjem u rupe. Zabranjeno je njihovo rasturanje po čitavoj površini, pošto su izuzetno toksičini na ostalu divljač. 

AgroNews - dnevni pregled vesti iz oblasti poljoprivrede [12.10.2016]

       Od 7. maja 2008. godine kada je objavljen prvi broj, redakcija agronews -a svakog radnog jutra svim zainteresovanima distribuira dnevni pregled aktuelnih, proverenih i najvažnijih vesti iz oblasti domaće i svetske poljoprivrede.

      U vreme kada smo izloženi ”bombardovanju” raznim informacijama, ističe se neophodnost da u toj masi izdvojimo ono što je za nas najbitnije, ono što predstavlja suštinu našeg interesa. U sferi poljoprivrede, agronews nudi upravo takav pregled. Za desetak minuta, koliko je dovoljno da se informiše čitajući ovaj dnevni pregled vesti iz oblasti poljoprivrede, čitaoc saznaje sve o najvažnijim dešavanjima u ovoj oblasti.

Prijava za bilten vesti iz poljoprivrede moguća je na web portalu www.agronews.rs 

Drugi deo zaštite pšenica od bolesti [16.05.2016]

     Zavisno od sorte i vremena setve pšenice su u fazi cvetanja. Rani rokovi setve (1 do 15 oktobar) sorte Apach, Pobeda, Balaton, NS Futura, Anapurna, Eurofit počinju da cvetaju, takođe i kasniji rokovi setvi (15 do 30 oktobar) sorti Nogal, Dragana, Zvezdana, Avenue. Optimalni rok za primenu fungicida je od 18 do 21 maja. Od preparata za zaštitu se preporučuju: Oziris 1,5 L/ha ili Prosaro 1 L/ha ili Caramba 1,3 L/ha ili Cello 1 L/ha ili Duett ultra 0,5 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha. 

     Mogu da se koriste i preparati Impact 0,25 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha ili Mercury 1 L/ha, ali je preporuka da im se doda neki od preparata na bazi tiofanatmetila.

     Proizvođači koji žele da koriste ekološki prihvatljivije preparate, treba bez obzira na sortu i rok setve da primene po drugi put Bacillomix specijal 3 L/ha u narednih 3 do 5 dana.

Zaštita pšenice od bolesti klasa [10.05.2016]

     Zavisno od sorte i vremena setve pšenice ulaze u fazu cvetanja. Obzirom da je predviđen kišan period ispred nas, preporuka je da se uradi zaštita pšenice od bolesti klasa. Pšenice sorte Nogal, Dragana, Zvezdana, Avenue koje su posejane u periodu do 15 oktobra su počele da cvetaju. Optimalni rok za primenu fungicida je do subote 14 maja. Optimalan rok za zaštitu klasa od bolesti kod sorti: NS40, Sofru, Simonida, Ingenio posejanih do 15 oktobra je u periodu od 14 do 18. maja. Sa zaštitom ostalih sorti i kasnijih rokova setve uglavnom treba još malo sačekati. Od preparata za zaštitu se preporučuju: Oziris 1 L/ha ili Prosaro 1 L/ha ili Caramba 1,3 L/ha ili Cello 1 L/ha ili Duett ultra 0,5 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha. 

     Mogu da se koriste i preparati Amistar extra 0,75 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha ili Mercury 1 L/ha, ali je preporuka da im se doda neki od preparata na bazi tiofanatmetila.

     Proizvođači koji žele da koriste ekološki prihvatljivije preparate, treba bez obzira na sortu i rok setve da primene Bacillomix specijal 3 L/ha u narednih 3 do 5 dana.

 

Stanje pšenice krajem marta [31.03.2016]

      Pšenice posejane početkom oktobra su u fazi vlatanja (drugo treće kolence). Kasnije posejane pšenice SU u fazi bokorenja do drugog kolenca. Žutila i promene boje lista su uglavnom posledica niskih temperatura i slabe ukorenjenosti pojedinih useva. BOlesti ima uglavnom malo a jačina bolesti uglavnom zavisi od osetljivosti sorte na pojedinu bolest. Preporuka je da se pšenice pregledaju, a da se zaštita uradi samo na usevima na kojima i na gornjem listu ima nekoliko pega bolesti. Od preparata se preporučuje upotreba: Amistar extra 0,75 L/ha ili Teatar plus 0,75 l/ha ili Acanto plus 0,75 L/ha ili Opus team 0,75 L/ha ili Mercury 1 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha. A obzirom na stresne uslove proporučuje se upotreba Wellamina, Delfam plusa, Isabiona ili Nutriamino plusa 1 L/ha.

Prihrana pšenice azotom [26.01.2016]

Većina pšenica se nalaze u fazi 3 lista (setva krajem oktobra) ili početka bokorenja (setva sredinom oktobra). Za sada je prezimljavanje dobro. Generalno može se reći da pšenice dobro podnose zimu i u nastavak vegetacije će ući spremne za ostvarivanje vrlo dobrih do visokih prinosa na onim parcelama gde se primenjuje visoka agrotehnika.

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom loša. Iako je zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa 98% od svog maksimalnog kapaciteta. Količina zimskih taloga je oko 75lit, nedostaje još oko 130 lit padavina. Prognozirane količine padavine tokom februara, su male i verovatno neće bitnije da poprave vodni bilans zemljišta. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 30-60cm, ponegde u sloju od 60-90cm, najmanje u sloju 0-30cm. Trenutno prosečno ima oko 22 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 13-63 kg/ha. To znači da će prosečno trebati još dodati oko 105kg čistog N/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, na većini parcela treba očekivati prosečne do malo iznad prosečne prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

 Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 10-15.marta. Tako da prvu prihranu pšenice treba planirati između 10-20. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Posle 20. februara ne treba primenjivati Urea, pošto možda neće biti vremena da se transformiše u pristupačne forme na vreme. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije. Ali i ove godine možda je bolje da se prva prihrana uradi sa Ureom, zbog činjenice da gornji slojevi zemljišta gde se nalazi većina korenovog sistema ima malo pristupačnog azota, a bitno je da pšenici u vreme kretanje vegetacije odmah bude na raspolaganju azot. Osim toga veća verovatnoća da će se moći ući u parcele tokom februara meseca (mrazna jutra) i napraviti manje štete gaženjem, nego u martu mesecu.

Količine u prvoj prihrani ne treba da pređu 55-60kg/ha čistog azota. Odnosno: 120-130kg/ha Urea, 160-170kg/ha AN ili 200-210kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15 dana posle kretanja vegetacije.

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do sredine februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Ako su količine azota koje se moraju primeniti prihranom iznad 60 kg/ha, svakako planirati dve prihrane. Količina azota koju bi trebalo dati u drugoj prihrana se najpreciznije može odrediti analizom biljnog tkiva (Green Seeker, N-tester...). U slučajevima da po kretanju vegetacije imate usev u jako lošoj kondiciji, sa simptomima jakog crvenjenja, žućenja... najbolje da konsultujete stručno lice.

 

Pošto je uticaj ishrane, a pogotovo prihrane na prinos pšenice vrlo veliki, prihranu pšenice treba smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih operacija. Svaki propust u ovom segmentu može da rezultuje smanjenjem prinosa i do 30%.  

Obratiti pažnju na žitnog bauljara [23.12.2015]

Ovih dana je uočena sporadična aktivnost žitnog bauljara na parcelama pšenice i ječma. Vremenski uslovi će narednih nekoliko dana pogodovati aktivnosti štetočine. Preporuka je da se obiđu parcele, posebno one koje su monokulturi ili se graniče sa prošlogodišnjim strništima. Ukoliko se konstatuje više od 10 sveže oštećenih biljaka po metru kvadratnom, trebalo bi da se uradi suzbijanje bauljara preparatima koji su kombinacija hlorpirifosa i nekog piretroida (Pyrinex Super 1 lit/ha, Nurell-D 1.5 lit/ha ...). Voditi računa da tretman treba da se radi u podnevnim satima, kada je sunčan dan i da su temperature najmanje 10°C stepeni.  

Meteorološki podaci tokom vegetacije u 2015. godini [23.10.2015]

Vegetacioni period 2015. godine sigurno moramo pamtiti po ekstremno visokim temperaturama i lokalnim ali veoma obimnim padavima.

            Na grafikonu meteoroloških prilika za Sombor, koji je napravljen na osnovu meteoroloških podataka Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, može se videti da je ceo period april - avgust bio topliji u odnosu na višegodišnji prosek. Svi meseci su bili topliji od višegodišnjih prosečnih vrednosti  i to april za 0,6 OC, maj za 0,9 OC, jun za 0,7 OC, avgust za čak 2,5 OC i septembar za čak 2,8 OC.

            Padavine su bile niže 50 mm tokom  pet meseci vegetacije u odnosu  navišegodišnji prosek. To je samo oko 10% niža visina padavina od višegodišnjeg proseka. Ono što je posebno  bilo loše to je raspored padavina. Na grafikonu se vidi da su padavine u aprilu, junu i julu bile niže za 29, 49 i 40 mm u odnosu na prosečne vrednosti. Takođe se vidi da je tokom maja izmereno više od dvostruke uobičajene visine padavina a u avgustu skoro dvostruka visina padavina!

            Ovakvi meteorološki uslovi su uticali ina masovnu pojavu subtrospkih i tropskih vrsta štetočina, a bolesti su imale takođe veoma povoljne uslove za razvoj.

Bolesti pšenice [18.05.2015]

     Na gotovo svim lokalitetima je počela značajnija pojava žute rđe pšenice. Ipak značajnije je da su kasnije sorte i kasnije setve pšenica stigle u fazu cvetanja. Obzirom da se u drugoj polovini nedelje najavaljuju kiše preporuka je da se na svim ostalim sortama uradi zaštita. Za sada jedino sorta Apache nije u cvetanju, pa se kod nje predlaže odlaganje zaštite još par dana. Preporuka je da se uradi zaštita preparatima Caramba 1,2 L/ha ili Prosaro 1,2 L/ha ili Duet ultra 0,5 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha ili Osiris 2 L/ha, a mogu se koristiti i Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,35 L/ha ili Mercury 1 L/ha ili Opera 0,8 L/ha. 

Zaštita pšenice od bolesti klasa [10.05.2015]

     Zavisno od roka setve i sorte pšenice, ulazi se u fazu kritičnu za zaštitu od Fuzariuma. Takođe na sortama Zvezdana, Ingenio i Simonida uočene su i prve pege žute rđe pšenice. Preporuka je da se rane setve i rane sorte tretiraju u naredna dva do tri dana (najbolje pred kišu) preparatima: Caramba 1,2 L/ha ili Prosaro 1,2 L/ha ili Duet ultra 0,5 L/ha ili Duofen plus 1,5 L/ha ili Osiris 2 L/ha, a mogu se koristiti i Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,35 L/ha ili Mercury 1 L/ha ili Opera 0,8 L/ha. 

Počelo je i piljenje larvi žitne pijavice, pa je najbolje pre tretmana pregledati pšenicu i ukoliko je prisutno 10 larvi po metru kvadratnom potrebi dodati i Lamdex 2 dL/ha ili Karate zeon 2 dL/ha ili Fastac 0,15 L/ha ili Decis 0,5 L/ha ili Bifenicus 0,2 L/ha.

Nepotrebna zaštita pšenice od bolesti [15.04.2015]

      Agroupozoren!e saopštava prisustvo bolesti i štetočina onda kada je potrebno suzbijanje na osnovu realne opasnosti po zdravlje bilja. Međutim ovaj put se daje saopštenje zato jer nema potrebe za zaštitom pšenice fungicidima. Po onoj narodnoj: "Ko se vatrom opeče, taj se i dima plaši" oni koji ne idu u polje da bi dali preporuke, trenutno savetuju da se preventivno upotrebljavaju fungicidi u pšenici. TRENUTNO NEMA POTREBE ZA MASOVNOM UPOTREBOM FUNGICIDA U PŠENICI. Potencijal rđe pšenice je TRENUTNO minimalan, i svaka upotreba fungicida trenutno je uglavnom bacanje para! Trenutne fleke po listovima su uglavnom posledica nedavnih jakih vetrova i sve izraženije suše na području Vojvodine. Trenutno u obzir dolazi primena preparata Delfam plusa 1L/ha, Nutriamino plusa 1 L/ha i Isabiona 1 L/ha, kako bi pšenica lakše podnela trenutne stresne uslove.

Zaštita pšenica od bolesti [29.03.2015]

     Pšenice se nalaze u fazama od kraja bokorenja do drugog kolenca. Rdja pšenice (Puccinia spp.) je prisutna na oko 10% polja. Mogu se naći samo pojedinačne pege. Za sada nema potrebe za suzbijanjem rdje na većini sorti!!! Na veoma osetljivim sortama preproučuje se upotreba preparata: Falcon 0,6 L/ha ili Zamir 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha, a mogu se koristiti i preparati Acanto plus 0,7 L/ha ili Opera 0,8 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha ili Mercury 1 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha.

      Na oko 40% polja su pristuni simptomi pegavosti lista (Septoria spp.) u manjoj ili u jačoj meri. U jačoj meri pegavost je prisutna samo na osetljivim sortama i ranim setvama (do 20 oktobra). Ukoliko su simptomi pegavosti osušili donje listove, a simptomi su prisutni i na ostalim listovima preporučuje se upotreba preparata: Zamir 1 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha ili Opera 0,8 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha ili Mercury 1 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha. Kasne setve i odpornije sorte za sada ne treba tretirati fungicidima.

      Na sortama gde su simptomi prisutni u manjem obimu, a postoji potreba suzbijanja korova, preporučuje se dodavanje preparata Bacillomix specijal 1 L/ha ili Delfam 1 L/ha ili Isabion 1 L/ha.

     Na ranim setvama je optimalno vreme upotrebe regulatora rasta Cycoel 2 L/ha, a ukoliko se planira kasnija zaštita tada se preporučuje upotreba preparata Moddus 0,5 L/ha ili Cerone 1 L/ha.

     

Prihrana pšenice azotom [25.01.2015]

Pšenica se nalaze u različitim fazama razvoja, usled veoma razvučene setve. Za sada je prezimljavanje dobro. Na parcelama na koijma je došlo do pojave žućenja u trakama, uzrok treba tražiti u neravnomernoj dubini setve, a možda i neadekvatnoj ishrani osnovnim đubrivima. Na nekim parcelama se još tokom decembra mogla uočiti pojava crvenjenja useva, do kojeg je došlo usled azotne depresije. Ali generalno može se reći da će pšenice dobro podneti zimu i u nastavak vegetacije ući spremne za ostvarivanje vrlo dobrih do visokih prinosa na onim parcelama gde se primenjuje visoka agrotehnika.

Već sada je snabdevenost zemljišta zimskom vlagom optimalna. Odnosno, zemljište je u sloju 0-100cm popunjeno do svog maksimalnog kapaciteta. Prognozirane padavine tokom februara će na pojedinim lokacijama stvoriti vodoleže i verovatno dovesti do propadanja dela useva. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 30-60cm, najmanje u sloju 0-30cm. Trenutno prosečno ima oko 25 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 13-40 kg/ha. To znači da će prosečno trebati još dodati oko 95kg čistog N/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, na većini parcela treba očekivati prosečne do malo iznad prosečne prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

 Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 1-10.marta. Tako da prvu prihranu pšenice treba planirati u prvoj dekadi februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije. Ali ove godine možda je bolje da se prva prihrana uradi sa Ureom, zbog činjenice da se pšenica ne nalazi u stanju pravog zimskog mirovanja i skoro celo vreme pomalo troši zalihe azota iz zemljišta kao i iz razloga da gornji slojevi zemljišta gde se nalazi većina korenovog sistema ima malo pristupačnog azota.

Količine u prvoj prihrani ne treba da pređu 55-60kg/ha čistog azota. Odnosno: 120-130kg/ha Urea, 160-170kg/ha AN ili 200-210kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15-20 dana posle kretanja vegetacije.

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do sredine februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Ako su količine azota koje se moraju primeniti prihranom iznad 60 kg/ha, svakako planirati dve prihrane. Količina azota koju bi trebalo dati u drugoj prihrana se najpreciznije može odrediti analizom biljnog tkiva (Green Seeker, N-tester...). U slučajevima da po kretanju vegetacije imate usev u jako lošoj kondiciji, sa simptomima jakog crvenjenja, žućenja... najbolje da konsultujete stručno lice.

 

Pošto je uticaj ishrane, a pogotovo prihrane na prinos pšenice vrlo veliki, prihranu pšenice treba smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih operacija. Svaki propust u ovom segmentu može da rezultuje smanjenjem prinosa i do 30%.  

Glodari ponovo naseljavaju ozime useve [25.11.2014]

Poslednjih dana je primećeno novo naseljavanje pšenice, ječma i uljane repice sa poljskim glodarima. Najugroženije su parcele koje se nalaze uz sojišta, strništa i ponegde kukuruzišta koja su razorana poslednjih dana. Takođe rubovi parcela koje se graniče sa površinama sa niskom travnatom vegetacijom pre svega divljeg sirka, su više izloženi napadu goldara.

Preporuku suzbijanja videti u obaveštenju od 30.10.2014. 

 

Nastavlja se intenzivna aktivnost poljskih glodara [30.10.2014]

Nastavlja se intenzivna aktivnost poljskih glodara. Iako je u odnosu na letnje mesece došlo do blagog smanjenja brojnosti i dalje na dosta parcela im je aktivnost prilično visoka. Najviše su prisutni na lucerništima i na strništima koja se nisu obrađivala u poslednja 3 meseca i na zelenim površinama sa travnom vegetacijom oko obradivih parcela. Sa ovih površina se masovno sele u okolne novo posejane useve uljane repice i strnih žita.

Preporuka je da se usevi koji su blizu strništa, livada i lucerišta, kao i periferni delovi parcela uz neobrađivane zelene površine periodično pregledaju i po potrebi uradi suzbijanje sitnih glodara. Suzbijanje raditi isključivo sa mamcima za suzbijanje glodara. Prilikom upotrebe mamaka obavezno zatvarati rupe da ne bi došlo do trovanja drugih životinja. Najefikasniji su mamci na bazi cinkfosfida. Takođe se mogu upotrebiti i mamci u vidu pšeničnih zrna na bazi bromadiolona, hlorfacinona ili na bazi natrijum selenita. Ako se upotrebljavaju mamci na bazi blokova, peleta i sl. mogu se upotrebiti samo parafinizirani mamci.

Takođe i zasadima voća stalno nadgledati stanje, i ako se konstatuje 10 rupa/100 metara dužnih reda treba pristupiti trovanju.

Više detalja možete naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Rekultivacija poplavljenih obradivih površina [18.05.2014]

Nakon što je došlo do poplava tri cilja treba postići, da bi se umanjila dalja degradacija zemljišta i što pre povratilo prvobitno stanje:

 1. da se što pre odvede voda sa parcele 
 2. reaktivacija živog sveta u zemljištu
 3. sprečavanje daljeg nanošenja šteta u zemljištu (gaženjem, daljim uništavanje strukture itd)

Mere kojima se mogu postići zadati ciljevi:

 1. Odvođenje vode je moguće izvlačenjem drenažnih kanala, ispumpavajem itd.
 2. Reaktivacija mikrobiološke aktivnosti i drugog živog sveta zemljišta podrazumeva:
  1. pravilnom obradom, ali ona može da počne samo kada je tlo do dubine obrade optimalne vlažnosti, da bi se izbeglo dalje uništavanje strukture zemljišta. Ovo je najbolje uraditi kultivatorima, gruberima-razrivači, pošto oni najmanje dovode do narušavanja strukture zemljišta (nestvaraju plužni đon, ne izbacuju grudve i ne narušavaju strukturu tla, minimalno povećavaju frakciju prašine koja dovodi do zamuljavanja površinskog sloja zemljišta usled velike količine padavina, odnosno stvaranja debele pokorice nakon prosušivanja, omogućavaju mulč obradu-ostavljaju eventualne žetvene ostatke na površini zemljišta, koji služe kao zaštita zemljištu i hrana mikroorganizmima...). Eventualno u nedostatku grubera u obzir dolazi obrada plugovima i lakim kultivatorima-setvospremačima. Nikako ne koristiti tanjirače, freze, rotodrljače i slčno, pošto one na plavljenim zemljištima dovode do daljeg drastičnog kvarenja zemljišta.
  2. Osim „nežne“ mehaničke obrade zemljišta potrebno je obezbediti hranu za živi svet u zemljišta. To podrazumeva iznošenje na parcelu veće količine stajnjaka, slame, biljnih ostataka, gajenje biljaka za zelenišno đubrivo, zatravljivanje višegodišnjih zasada.
  3. Sa merama revitalizacije početi čim stanje obradive površine dozvoli. Ne dozvoliti da parcela ostane neobrađena i zakorovljena do kraja sezone, makar samo gajili biljke za zelenišno đubrenje ili iznosili stajnjak i žetvene ostatke, naravno uz obaveznu plitku ili poluduboku kultivaciju gruberima.  

 

Parcele na kojima je poplava nije uništila posejane useve i u višegodišnjim zasadima, uraditi sledeće:

 1. Što pre se osloboditi vode
 2. Plitka obrada kultivatorima u cilju vazduširanja i suzbijanja pokorice
 3. Jedina dozvoljena oruđa su kultivatori i međuredno razrivanje do 30cm dubine, da bi se što pre obnovila mikrobiološka aktivnost zemljišta i koren počeo ponovo normalno da funkcioniše
 4. Međuredno zatravljivanje višegodišnjih zasada
 5. Unošenje preparata na bazi huminskih i fulvo kiselina (Humistar i drugi 10-30 lit/ha).
 6. Tretiranje nadzemnih delova preparatima koji sadrže aminokiseline (Delfan, Nutriamino Plus, Isabion i sl.) 2-3 lit/ha u blok tretmanima 3-4 puta.

Zaštita pšenica od bolesti u cvetanju [03.05.2014]

      Rane sorte pšenica koje su posejane rano počele su da cvetaju. Tokom narednog perioda očekuje se cvetanje i drugih sorti. Obzirom na najavljeno stalno promenljivo vreme sa kišama preporuka je da se uradi zatita od fuzariozne paleži klasa upotrebom preparata: CARAMBA 1,4 L/ha ili PROSARO 1 L/ha ili ZAMIR 1 L/ha ili DUET ULTRA 0,5 L/ha ili ALERT S 1,25 L/ha.

Približno vreme cvetanja pojedinih sorti je sledeće:

Simonida, Zvezdana, Pobeda, Ingenio i Renesansa u periodu od 3 do 7 maja.

Andino, Farineli, Nogal, Eurofit i Balaton u periodu od 6 do 10 maja.

Apač, Nikol, Basmati, Sofru, Grandior i Šuba u periodu od 8 do 12 maja.

Napomena zaštita obavljena protiv bolesti lista rađena pre više od 5 dana nema nikakvu efikasnost na bolesti klasa!

Pojava bolesti na pšenici [13.04.2014]

       Na većini useva pšenica se mogu naći simptomi lisne rđe, pepelnice i septoriozne pegavosti. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim reonima. Rđe su prisutne više na suvljim terenima, a pepelnice u dolinama i oko velikih reka. Preporučuje se pregled pšenice u narednih nekoliko dana. Ukoliko su simptomi bolesti prisutni na više od 5% gornjih listova najbolje je uraditi zaštitu u narednom periodu.

      Ranije sorte pšenica posejene do 15 oktobra treba zaštititi u periodu do 17 aprila. Kasnije sorte pšenica posejane do 15 oktobra i ranije sorte pšenica posejane u periodu od 15 oktobra do 1 novembra u periodu od 17 do 20 aprila. Kasnije sorte pšenica posejane posle 15 oktobra treba zaštititi u periodu od 20 do 25 aprila. 

       Preporučuje se upotreba preparata Sphera 0,35 L/ha, Amistar extra 0,75L/ha, Opera 0,8 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha. Ukoliko su simptomi bolesti prisutni na više od 30% površine gornjih listova, doze fungicida povećati za 20%. Prilikom prskanja korisitit što veću količinu vode, najbolje 400 L/ha.

Bolesti pšenice [14.03.2014]

     Pšenice se nalaze u fenofazi od bokorenja do drugog kolenca. Na biljkama su prisutni simptomi pepelnice, septoriozne pegavosti i ponegde rđe. Pepelnica je dominanatna u dolinama reka i uz vodotokove, posebno na sorti Zvezdana. Septorioze su prisutne na velikom broju sorti Apač, Simonida, Eurofit. Na usevima gde je pepelnica prisutna na više od 30% lišća i gde je septorioza prisutna na više od 20% gornjeg lišća preporuka je da se uradi zaštita (samo za pretplatnike). Preporuka je da se koriste: Amistar extra 0,75 L/ha, Acanto plus 0,6 L/ha, Opera 0,8 L/ha, Charizma 1 L/ha. Sa svim navedenim fungicidima mogu se koristititi regulatori rasta Moddus 0,4 L/ha ili Cycocel 2 L/ha ili Cerone 0,8 L/ha. Regulatori rasta se preporučuju na pšenicama koje su u odličnoj kondiciji a sklone su poleganju.

Prihrana pšenice sa azotom [17.01.2014]

Generalno pšenica se nalaze u odličnoj kondiciji. Većina useva je optimalnoj fazi za prezimljavanje. Iako bi bolje bilo da je usev prekriven snegom, očekivane golomrazice ne bi trebalo bitnije da ugroze useve. Trenutno vladaju uslovi suše u svim regionima Srbije. Odnosno, trenutno u zemljištu nedostaje u sloju 0-100cm u proseku oko 100 lit/m2 zimskih padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Posmatrajući sloj 0-60cm dubine generalno raspored azota je podjednak u celom posmatranom sloju zemljišta. Trenutno prosečno ima oko 15 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-60cm zemljišta. Prosečno će trebati još dodati 100 kg čistog N/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, na velikoj većini parcela treba očekivati  prosečne do visoke prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 25.februara-10.marta. Tako da prvu prihranu pšenice treba planirati u prvoj dekadi februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije. Ali ove godine možda je bolje da se prva prihrana uradi sa Ureom, zbog činjenice da se pšenica ne nalazi u stanju pravog zimskog mirovanja i skoro celo vreme pomalo troši zalihe azota iz zemljišta.

Količine u prvoj prihrani ne treba da pređu 50kg/ha čistog azota. Odnosno: 110kg/ha Urea, 150kg/ha AN ili 190kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15-20 dana posle kretanja vegetacije.

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do sredine februara možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu).

Pošto je uticaj ishrane, a pogotovo prihrane na prinos pšenice vrlo veliki, prihranu pšenice treba smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih operacija. Svaki propust u ovom segmentu može da rezultuje smanjenjem prinosa i do 30%.  

Bauljar je ponovo aktivan [14.01.2014]

Nakon Nove godine ponovo je uočena aktivnost žitnog bauljara na parcelama pšenice i ječma. Preporuka je da se obiđu parcele, posebno one koje su monokulturi ili se graniče sa prošlogodišnjim strništima. Ukoliko se konstatuje više od 10 sveže oštećenih biljaka po metru kvadratnom, da se uradi suzbijanje bauljara preparatima koji su kombinacija hlorpirifosa i nekog piretroida (Pyrinex Super 1 lit/ha, Nurell-D 1.5 lit/ha ...). Voditi računa da tretman treba da se radi u podnevnim satima, kada je sunčan dan i da su temperature najmanje 10°C stepeni.  

 

Pojačava se aktivnost poljskih glodara [18.12.2013]

Primećeno je povećanje brojnosti poljskih glodara.  Stvaranje kolonija je uočeno na usevima ozimih strnina, uljane repice, lucerke ali i u višegodišnjim zasadima (naročito u onima koji su zatravljeni), kao i na pooranim kukuruzištima.  Za sada broj rupa nije veliki, ali se iz nedelje u nedelju povećava. Ako broj rupa na parcelama pod strninama, lucerištima i sl. prelazi  10/100 m2 , a u voćnjacima 10/100 metara dužnih reda obavezno treba pristupiti suzbijanju.  Ali, pošto se u narednih mesec dana očekuje nastavak trenutnog suvog i hladnog vremena, u usevima uljane repice, lucerke i strnina, ako postoji i minimalna aktivnost bilo bi preporučljivo da se pristupi suzbijanju.

Direktno suzbijanje  podrazumeva primenu rodenticida. Nažalost i dalje su najefikasniji rodenticidi mamci na bazi cinkfosfida, pošto deluju trenutno. Ako se tretirana površina nalazi unutar 100 met od vodenih površina umesto cinkfosfida, primeniti sredstva iz grupe antikoagulanata.  Prednost dati parafirizinarim mamcima, pošto su postojaniji u poljskim uslovima.  Zbog visoke toksičnosti mamaka na divljač, obavezno se moraju postavljati u rupe i rupe zatvarati. Nikako ne rasipati mamke po površini zemljišta.  Međutim, i razni predatori (lisice, ptice grabljivice) mogu biti o velike koristi, pa treba preduzeti sve mere da se očuva njihov opstanak u agroekosistemu.

Praćenje i suzbijanje glodara nastaviti, pošto sve upućuje da će pojačana aktivnost glodara biti izražena i u narednom periodu.

Analiza meteoroloških prilika u 2013. godini [06.12.2013]

     Kada se uporede srednje mesečne temperature tokom 2013 godine, sa prosečnim, vidi se da su svi meseci, osim septembra, bili topliji u odnosu na višegodišnji prosek i to: april za 1,3OC, maj za 1,1OC, jun za svega 0,1OC, jul za 1,5OC a avgust za čak 2,4OC!

     Ako se visina padavina tokom 2013. godine uporedi sa višegodišnjim vrednostima, može se zaključiti da je tokom aprila, juna i jula meseca je palo 9, 18 i 48 mm padavina niže od proseka. Tokom maja, avgusta i septembra je palo 68, 9 i 39 padavina više od proseka. Kada se sve ove vrednosti saberu, moglo bi se reći da je palo 40 mm padavina više od proseka! Međutim raspored padavina je bio katastrofalan, posebno u julu i avgustu mesecu, kada su i temperature bile drastično veće u odnosu na višegodišnji prosek.

Grafikon meteoroloških podataka se može videti na slici u prilogu.

 

Neuobičajena pojava žitnog bauljara [16.11.2013]

    Žitni bauljar je skoro redovna štetočina ukoliko se pšenica gaji u monokulturi. Međutim ove jeseni, bauljar pravi štete i u graničnim pojasevima gde se pšenica gaji pored strništa ili livada. Preporuka je da se pregledaju sve parcele pod pšenicom. Ukoliko se konstatuje više od 15 sveže oštećenih biljaka po metru kvadratnom, da se uradi suzbijanje bauljara preparatima: Decis 0,5 L/ha ili Fastak 1,5dL/ha ili Lamdex 2 dL/ha ili Karate zeon 2 dL/ha.

Zaštita pšenice od bolesti klasa [12.05.2013]

     Zahvaljujući visokim temperaturama, pšenice brzo prolaze kroz fenofaze. Ranije sorte i raniji rokovi setvi su stigli do fenofaze cvetanja. Obzirom da se u narednih par dana očekuje da će se steći uslovi za pojavu bolesti klasa, preporuka je da se uradi zaštita pšenice preparatima Prosaro 1,25 L/ha ili Caramba 1,5 L/ha ili Alert S 1 L/ha ili Zamir 1 L/ha ili Duett ultra 0,5 L/ha.

Zaštita pšenice od bolesti lista [08.05.2013]

     Pšenice koje su posejane pre 15 oktobra se nalaze u fazi lista zastavičara. Ukoliko želite da uradite zaštitu pšenice od bolesti lista i najbolje iskoristite pozitivan fiziološki efekat fungicida na povećanje prinosa preporučuje se u narednih pet do sedam dana upotreba preparata Amistar extra 0,75 L/ha, Acanto plus 0,7 L/ha, Sphere 0,5 L/ha,  Žitna pijavica je u fazi početak piljenja larvi, pa je potrebno pregledati useve na njeno prisitvo i ukoliko ima vise od 10 larvi po metru kvadratnom izvrsiti suzbijanje sa preparatima Decis 0,3 L/ha, Fastak 0,12 L/ha, Karate zeon 0,2 L/ha ili Lamdex 0,2 L/ha.

Stanje pšenice [06.04.2013]

     Pšenice posejane pre 15 oktobra se nalaze u fenofazi prvog i početak drugog kolenca. Pšenice posejane posle 15 oktobra se nalaze u fazi bokorenja ili provog kolenca. Na svim usevima pšenice su uočljivi brojni simptomi oštećenja od niskih temperatura. Simptomi pegavosti se nalaze na donjem lišću. Preporuka je da se kod sorata koje su sklone poleganju uradi tretman preparatom Cycocel 2 L/ha do četvrtka 11. aprila. U usevima gde je prisutno mnogo oštećenja lisne mase od mraza preporučuje se i upotreba preparata Isabion 1 L/ha ili Delfam 1 L/ha. Zaštita od bolesti za sada nije potrebna.

Stanje i prihrana pšenice [13.01.2013]

Generalno pšenica se nalaze u odličnoj kondiciji. Većina useva je optimalnoj fazi za prezimljavanje.  Iako bi bolje bilo da je usev prekirven snegom, trenutne golomrazice ne bi trebalo bitnije da ugroze useve. Zbog učestalog smrzavanja i otpuštanja površinskog sloja zemljišta, u vreme kretanja vegetacije će trebati više pažnje obratiti na pojavu podlubljivanja.  

Stanje vlage u sloju do 100cm dubine je na granici prihvatljivog. Prosečan sadržaj vlage u ovom sloju je oko 60% od punog vodnog kapaciteta zemljišta. Odnosno u zemljištu nedostaje u proseku još u sloju 0-50cm: oko 10-tak litara/m2, a u sloju 0-100cm još oko 60 lit/m2 zimskih padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Posmatrajući sloj 0-60cm dubine generalno 60% azota se nalazi u sloju 30-60cm, odnosno trenutno prosečno ima oko 25 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-60cm zemljišta. Prosečno će trebati još dodati 90 kg čistog N/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, na velikoj većini parcela realno je očekivati  maksimalne prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 10-20.marta. Tako da prvu prihranu pšenice treba planirati između 10-20. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije (10-20.mart).

Količine u prvoj prihrani ne treba da pređu 50kg/ha čistog azota. Odnosno: 110kg/ha Urea, 150kg/ha AN ili 190kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15-20 dana posle kretanja vegetacije.

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do početka marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu).

Pošto je uticaj ishrane, a pogotovo prihrane na prinos pšenice vrlo veliki, prihranu pšenice treba smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih operacija. Svaki propust u ovom segmentu može da rezultuje smanjenjem prinosa i do 30%.  

Obaveštenje o visini preplate za 2013. godinu [11.01.2013]

Sajt Agroupozorenje se može koristiti u svojstvu neregistrovanog i registrovanog korisnika. Neregistrovani korisnici, kao i registrovani vide sve podatke o štetnim organizmima. Razlika je u vremenkom periodu za koji se podaci vide i u tome što preplatnici vide i konkretne preporuke za upotrebu pesticida. Odlučili smo da visina preplate tokom 2013. godine ostane ista kao i tokom 2012. godine, a to je 2500 dinara. Ukoliko želite da postanete korisnik javite se na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 326 772.

 

Sistem sakupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja [03.01.2013]

Operater za sakupljanje i transport opasnog i neopasnog otpada ENVIPACK d.o.o., čiji je osnivač Galenika Fitofarmacija a.d., je tokom 2012. godine poslovao u skladu sa primarnim ciljem da uspostavi sistem za sakupljanje i zbrinjavanje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja (SZB) na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, po uzoru na razvijene sisteme zemalja EU.

Realizacijom pilot projekta, baziranog na samostalno razvijenom EKO modelu jedinstvenom za sve proizvođače, punioce, uvoznike i distributere sredstava za zaštitu bilja, ENVIPACK d.o.o. je od februara 2012. godine prvi postavio stabilnu osnovu za dalju izgradnju sistemskog rešenja za sakupljanje i zbrinjavanje otpadne ambalaže od SZB.

Uspešnost realizacije ovog projekta u 2012. godini ogleda se u ostvarenim rezultatima u edukaciji krajnjih korisnika, sakupljanju, razvrstavanju i zbrinjavanju ambalažnog otpada od SZB:

·         Potpisani su sporazumi za sakupljanje i razvrstavanje ambalažnog otpada od pesticida sa 6 sakupljačkih lokacija u Republici Srbiji (CARNEX d.o.o., NEOPLANTA a.d., RUBIN a.d., Alliance One Tobacco d.o.o., PP SAVA KOVAČEVIĆ a.d. i FILIP d.o.o.),

·         Investiciona ulaganja u specijalne metalne kontejnere i plastične vreće za razvrstavanje i privremeno skladištenje opasnog i neopasnog ambalažnog otpada,

·         Edukacija krajnjih korisnika za pravilno postupanje sa ispražnjenom ambalažom i trostruko ispiranje na mestu primene,

·         Organizovano razvrstavanje i sakupljanje ambalažnog otpada sa sakupljačkih lokacija i zbrinjavanje, odnosno tretman 4 t opasnog otpada u saradnji sa domaćim ovlašćenim operaterima,

·         Sakupljeno 2 t ispranog neopasnog ambalažnog otpada koji se može zbrinuti spaljivanjem u cementari,

·         Sakupljeno 15 t opasnog ambalažnog otpada poreklom od sirovina za proizvodnju SZB, koji se ne može tretirati u zemlji, već će biti zbrinut  spaljivanjem (insineracijom) u EU, u januaru 2013. godine,

·         Promocija ENVIPACK d.o.o. i sistemskog rešavanja problema ambalažnog otpada od pesticida su uspešno realizovani kroz učešće ENVIPACK d.o.o. na sajmovima, edukativnim radionicama, prezentacijama i stručnim konferencijama vezanim za zaštitu životne sredine i nacionalnu strategiju održivog razvoja.

U godini koja predstoji, očekuju nas novi izazovi u vidu proširenja uspostavljenog sistema, povećanja količine sistemski sakupljenog ambalažnog otpada, povećanju procenta ispranog otpada u ukupnoj količini i uključivanje svih subjekata koji imaju svoju odgovornost u sistemu.

U zajedničkom je interesu da se, u skladu sa načelima odgovornog poslovanja, sistematskom rešavanju ambalažnog otpada od pesticida koji uspostavlja ENVIPACK d.o.o. priključi što veći broj drugih proizvođača, punilaca, uvoznika i distributera SZB tokom 2013. godine i na taj način, doprinese smanjenju negativnog uticaja ambalažnog otpada od pesticida na životno okruženje.

 

Obratiti pažnju na žitnog bauljara [26.10.2012]

Počela je aktivnost larvi žitnog bauljara. Za sada se sporadične štete uočavaju na parcelama gde su pšenica ili ječam posejani u monokulturi ili se graniče sa ponovljenom setvom strnina. Štete se manifestuju uvlačenjem vrha lista u zemlju, pa on izgleda sažvakano (samo je nervatura ostala). Očekivani period do kada će štetočina biti aktivna do 25.novembra. Zato je potrebno redovno obilaziti gore navedene kritične parcele. Ako se utvrdi više od 5 oštećenih biljaka/m2 potrebno je suzbijati. U obzir dolaze sredstva na bazi hlorpirifosa (Pyrinex 48 EC i druga) ili fenitrotiona primeniti ih u količini od 1.5 lit/ha.

Fuzarioza klasa pšenice [23.05.2012]

Tokom dana 22.maja, u regionima gde je klas bio vlažan duže od 17 sati, stvorili su se uslovi za infekcije od prouzrokovača fuzarioze klasa pšenice. Pošto se svi usevi nalaze u osetljivoj fazi (cvetanje-precvetavanje-početak mlečne zrelosti) preporuka je da se do 25.maja uradi tretman sa fungicidima specifičnim za ovo oboljenje:

Caramba 1.5 lit/ha, Duett ultra 0.6lit/ha, Alert S 1.2lit/ha, odnosno drugim preparatima koji u sebi sadrze karbendazima ili tiofanat-metil. 

Tretman je posebno preporucljiv na parcelama koje su tretirane pre vise od 7 dana, a predusev je bio kukuruz ili strna zita ili je radjena redukovana obrada.

Zaštita pšenice od bolesti i štetočina [08.05.2012]

     Pšenice iz ranih rokova setve su počele da cvetaju. Pšenice iz kasnijih rokova setve će početi sa cvetanjem u narednih nedelju dana. Obzirom na najavljene vremenske uslove preporuka je da se do subote uradi zaštita pšenica. Preparati koji se preporučuju mogu se podeliti u dve grupe: a to su preparati sa odličnom efikasnošću na bolesti cveta (Prosaro 1L/ha, Duett ultra 0,5L/ha i Alert S 1,2L/ha, Zamir 1lit/ha) i preparati sa dobrom efikasnošću na bolesti klasa i odličnim fiziološkim efektom na produženje vegetacije (Amistar xtra 0,75L/ha, Opera 0,8L/ha, Acanto plus 0,8L/ha, Charizma 1L/ha). Prva grupa se preporučuje kod pšenica koje već cvetaju, a druga kod pšenica u fazi lista zastavičara. Žitna pijavica je u fazi početka piljenja larvi pa se preporučuje obilazak njiva i ako ima vise od 5 larvi po metru kvadratnom upotreba insekticida Fastak 1,5 dL/ha ili Decis 5 dL/ha.

Oštećenja na listovima pšenice i ječma [09.04.2012]

    Na listovima pšenice i ječma se javljaju prosvetljenja različitog oblika, tkivo na nekim mestima postaje providno, a na nekim mestima braon. Pojedini listovi na tim mestima izgledaju kao da su se slomili. U pitanju je fiziološki poremećaj usled suše i ishrane azotom. Preporuka je da se uradi folijarna prihrana Ureom i to u količini od 10 do 15 kg na 100L vode.

Druga prihrana pšenice azotom [01.04.2012]

Većina pšenica se nalazi u fazi završetak bokorenja, ponedge kreće u vlat. Tokom narednih 7 dana je momenat da se uradi druga prihrana sa azotnim hranivima. U prilogu tome ide i vremenska prognoza, prema kojoj se narednih dana očekuju padavine, koje bi barem delimično omogućile rastvaranje i spiranje hraniva u zonu korenovog sistema.

 Za ovu prihranu su pogodna samo nitratna azotna hraniva (AN ili KAN). AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  Količine hraniva koji bi ovoj prihrani trebalo dati, na osnovu naših merenja (N-testerom) se kreću između 80 i 200 kg/ha AN-a, odnosno 100 do 250 kg/ha KAN-a. Vrlo malo ima parcela gde nema potrebe za ovom prihranom. Međutim ne preporučuju se, u ovoj prihrani količine preko 180 kg/ha AN-a, odnosno 220 kg/ha KAN-a. Ako je potrebno više azotnog hraniva najbolje je da se planira i treća prihrana oko 10 dana nakon druge ili da se uradi folijarna prihrana Ureom (20kg/100lit vode sa 250-300 lit vode/ha).  

Koliko treba još dodati azota, za vašu konkretnu parcelu, to se sada može odrediti samo na osnovu analize biljnog materijala (N-tester). Takođe ako imate urađenu N-min analizu i iz nje se može odrediti tačna količina hraniva za ovu prihranu. Odnosno najbolje da potrebu, količine i način prihrane (folijarno ili preko zemljišta) uradite uz konsultaciju sa stručnim licem.

Korekcija za momenat prihrane pšenice i ječma [14.02.2012]

Usled promenjenih vremenskih uslova i očekivane prognoze vremena dokraja marta meseca, došlo je i do pomeranja optimalnog vremena za prvu prihranu pšenice i ječma sa Ureom. Na osnovi trenutno dostupnih vremenskih prognoza, optimalni momenat za prvu prihranu sa Ureom je pomeren na period oko 1.marta. Početak vegetacije strnih žita se očekuje oko 20.marta. Ostale informacije ostaju kao što je to objavljeno u obaveštenju od 06.02.2012. godine za pšenicu odnosno za ječam.

 

Prihrana pšenice [06.02.2012]

Ozime strnine, a naročito pšenica se nalaze u različitim fazama razvoja. Stanje vlage u sloju ispod 30cm dubine je vrlo loše. Azot je uglavnom skoncentrisan u prvih 30cm, a prosečno ga nedostaje oko 100 kg/ha. Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 10-20.marta.

Ove činjenice upućuju na to da prvu prihranu pšenice treba planirati između 10-20. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom. Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prvu prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije (10-20.mart).

Količine u prvoj prihrani ne treba da pređu 50kg/ha čistog azota. Odnosno: 110kg/ha Urea, 150kg/ha AN ili 190kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Drugu prihranu planirati oko 15-20 dana posle kretanja vegetacije.

Koliko će trebati još dodati azota, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše pšenice do 10.marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). A kada krene vegetacija može se raditi i analiza biljnog materijala (N-tester ili N-senzor - svega nekoliko firmi i pojedinaca je opremljeno sa ovim uređajima).

Pošto je uticaj ishrane, a pogotovo prihrane na prinos pšenice vrlo veliki, prihranu pšenice treba smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih operacija. Svaki propust u ovom segmentu može da rezultuje smanjenjem prinosa i do 30%.  

Obratiti pažnju na poljske glodare [13.11.2011]

Relativno topla i suva jesen, otežana i/ili redukovana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka na površini stvaraju optimalne uslove masovnom umnožavanju poljske voluharice i drugih poljskih glodara.  Sada masovno naseljavaju  tek ponikle useve ozimih strnina ili uljane repice, ali se u sve većem broju nalaze i u višegodišnjim zasadima (naročito u onima koji su zatravljeni).  Za sada broj rupa nije veliki, ali se iz nedelje u nedelju povećava. Ako broj rupa na parcelama pod strninama, lucerištima i sl. prelazi  10/100 m2 , a u voćnjacima 10/100 metara dužnih reda treba pristupiti trovanju.

Kada govorimo o suzbijanju obično se misli na hemijska sredstva. Međutim, i razni predatori (lisice, ptice grabljivice) mogu biti o velike koristi, pa treba preduzeti sve mere da se očuva njihov opstanak u agroekosistemu. Što se tiče hemijskih sredstava ima ih veći broj registrovan za ovu namenu. Primenjivati ih samo ako su ostvareni kritični brojevi. Nažalost i dalje je najefikasnije sredstvo mamci na bazi cinkfosfida, pošto deluje trenutno. Zbog njegove visoke toksičnosti na divljač, obavezno se moraju postavljati u rupe i rupe zatvarati. Nikako ne rasipati mamke po površini zemljišta. Ako se tretirana površina nalazi unutar 100 met od vodenih površina umesto cinkfosfida, primeniti sredstva antikoagulante.

Praćenje i suzbijanje glodara nastaviti i u narednom periodu, pošto sigurno jedan tretman neće biti dovoljan.

Žitni pivac na pšenici i ječmu [31.05.2011]

     Na pojedinim parcelama uočena je značajna pojava žitnog pivca. Na manjim površinama oni se mogu naći na celim njivama, a na većim se obično zadržavaju samo na ivicama. Insekti se hrane na zrnima koja su u fazi mlečne ili mlečno voštane zrelosti. Ukoliko se u proseku konsatuje više od 3 insekta po metru kvadratnom, preporučuje se suzbijanje preparatima Decis 0,5 L/ha ili Karate zeon 2dL/ha ili Sumi alpha 2dL/ha ili Fastak 1,5dL/ha.

Zaštita od bolesti klasa pšenice [16.05.2011]

      Pšenica se nalazi u fazi cvetanja. Pšenice sejane do 20. oktobra 2010. godine su u punom cvetanju. Pšenice posejane od 20. oktobra do 10. novembra su u početku cvetanja, a kod kasnijih setvi pšenica je u fazi otvaranja rukavca lista zastavičara. Padavine su uslovile da na većini lokaliteta dođe do ispunjenja uslova za razvoj bolesti na klasu. Preporuka je da se u narednih 3 do 5 dana uradi zaštita pšenica posejanih do 10. novembra a u narednih 4 do 8 dana zaštita kasnijih setvi. Od preparata je najbolje koristiti preparate: Prosaro 1 L/ha ili Alto kombi 0,5L/ha ili Alert S 1L/ha ili Duet ultra 0,6L/ha, ali se mogu koristiti i Opus team 1L/ha, Charisma 1,25L/ha, Acanto plus 0,7L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha.

 

            U sve preparate se može dodati i Urea 3kg na 100 L vode.

Upozorenje na pojavu bolesti pšenice [13.05.2011]

     Pšenica se nalazi u fazi otvaranja rukavca lista zastavičara. Na listovima su prisutni samo simptomi septoriozne pegavosti na donjim listovima. U narednih nedelju dana se najavljuje kišan period. Preporuka je da se u narednih 5 dana uradi zaštita preparatima Charisma 1,2L/ha ili Amistar extra 0,8L/ha ili Acatno plus 0,7L/ha da bi se ostvario puni efekat produženja vegetacije.

Bolesti i štetočine pšenice i ječma [20.04.2011]

    Na listovima pšenice i ječma, posebno na vrhu listova se uočava žućenje, a ponegde i nekroza vrhova listova. Ova pojava se javila kao posledica niskih temperatura, jakog vetra i sve većeg nedostatka vlage, posebno na terenu Telečke visoravni. Preporuka je da se uradi folijarna prihrana pšenice preparatima Kristalon specijal, rastvorenim AN-a ili Uree 3 do 5 kg na 100 litara vode ili preparatom Isabion 1,5 L/ha.

Novi uslovi koristenja sajta [03.04.2011]

U rad sajta možete da se uključite kao:

- neregistrovani posetilac čime imate dostupnost svim podacima za kratak vremenski period i upozorenjima, osim konkretnih preporuka datih od strane moderatora za datu biljnu vrstu

- pretplatnik ima dostupnost svim brojčanim podacima za duži vremenski period, te konkretnim upozorenjima i preporukama  

- pretplatnik/osmatrač takođe ima dostupnost svim brojčanim podacima, upozorenjima i preporukama, kao i pretplatnik. Ali može da ostvari pravo na popust u ceni preplate.

 

Pretplata počinje da važi danom uplate i važi do 31. decembra tekuće godine!

 

Cena preplate iznosi 2500 dinara. Podrazumeva uvid u brojčane podatke o svim štetnim organizmima na traženoj određenoj gajenoj biljci.

Izlazak na teren po pozivu: cena izlaska je 1600 din/sat, a putni trošak se posebno obračunava po tarifi 12 din/km.

Popust na gore navedene cene možete da ostvarite, ako se uključite u rad sajta, kao osmatrač. Pri tome za svaki štetni organizam koji pratite na jednom lokalitetu dobijate 5% popusta.

Ukoliko ste zainteresovani, javite se na e-mail vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 326 772. 

Bolesti na pšenici [30.03.2011]

     Pšenica se nalazi u fenofazi punog bokorenja. Na donjem lišću je prisutna septoriozna pegavost, posebno kod sorti Apač, Dragana, SImonida i Balaton. Preporuka je da se za sada ne radi ništa pošto će uskoro početi intenzivan porast biljaka, pa hemijska zaštita možda neće biti potrebna.

Obratiti pažnju na poljske glodare [25.11.2010]

Potrebno je obići parcele ozimih useva (pšenica, ječam, uljana repica. lucerka) i utvrditi prisustvo poljskih glodara (miševi, voluharice...). Mere suzbijanja je potrebno primeniti ako se utvrdi više od 5 rupa/100m2 (ozima žita i uljana repica) odnosno 3 rupe/100 m2 (lucerišta). Najefikasnije je suzbijanje mamcima na bazi cink-fosfida.

Ovi mamci smeju da se primenjuju isključivo postavljanjem u rupe. Zabranjeno je njihovo rasturanje po čitavoj površini, pošto su izuzetno toksičini na ostalu divljač. 

Obratiti pažnju na žitnog bauljara [09.11.2010]

Na parcelama gde su pšenica ili ječam posejani u monokulturi ili se graniče sa ponovljenom setvom strnina, potrebno je pregledati useve na prisustvo žitnog bauljara (Zabrus tenebrioides). Očekivani period do kada će štetočina biti aktivna je do 20.novembra. Ako se utvrdi više od 5 oštećenih biljaka/m2 potrebno je suzbijati. U obzir dolaze sredstva na bazi hlorpirifosa (Pyrinex 48 EC i druga) ili fenitrotiona primeniti ih u količini od 1.5 lit/ha.

Pojava bolesti na ječmu i pšenici [09.06.2010]

            Na listovima pšenice i ječma lisna masa kod useva koji nisu zaštićeni fungicidma ubrzano propada usled razvoja bolesti. Na klasovima počinju masovno da se javljaju simptomi fuzariozne šturosti zrna. Zaštitu fungicidima u ovom periodu ne treba vršiti jer će se napraviti šteta gaženjem, jer su karence fungicida u pšenici 35 i 45 dana i pšenica, aposebno ječam koja se sada prska neće moći da se koristi za ishranu ljudi; jer će efikasnost na bolesti koje već pokazuju simtome biti jako loša! 

Zaštita pšenice od bolesti [22.05.2010]

     Dugo hladno vreme je odužilo cvetanje pšenice. U narednom periodu će se temperature povećavati i infekcija fuzarioznom šturošću klasa će moći da se ostvari. Za zaštitu pšenice u narednih nedelju dana se preporučuje upotreba preparata Prosaro 1L/ha ili Alto kombi 0,5L/ha ili Alert S 1L/ha ili Duet ultra 0,6L/ha. Pošto su biljke u stresu od hladnoće dobro je dodati sredstva za ishranu bilja koja sadrže aminokiseline i vitamine.

Preporuka kompanije BASF [16.05.2010]

   

Zaštita pšenice od bolesti [11.05.2010]

     Pšenica se nalazi u fazi početka cvetanja. Pošto se predviđa nestabilno vreme u narednom periodu preporuka je da se uradi zaštita pšenice u narednih pet do sedam dana preparatima: Prosaro 1L/ha ili Alto kombi 0,5L/ha ili Alert S 1L/ha ili Duet ultra 0,6L/ha.

Sve agresinija Tropinota hirta - cvetojed [06.05.2010]

Biljke čiji su oprašivači u cvetu se ne smeju prskati insekticidima jer će stradati pčele. i tu treba primenuti metode masovnog izlovljavanja plavim i belim obojenim klopkama. Međutim na usevima ječma i crnog luka preporučuje se upotreba insekticida, posebno na uvratinama. Ukoliko su parcele u blizini voćnjaka u cvetu preporučuje se upotreba preparata koji su slabe otrovnosti za pčele Mavrik 0,3L7ha ili Calypso 0,3L/ha.

Zaštita pšenice u fazi lista zastavičara [04.05.2010]

   Pšenica se nalazi u fazi otvaranja rukavca lista zastavičara. Simptomi bolesti pepelnice se nalaze do 30% visine stabla na oko 70% biljaka. Ostale biljke su bez simptoma. Rđe se mogu naći samo u tragu. Simptomi septoriozne pegavosti su uočljive na svim usevima do 70% visine stabla, a broj pega zavisi od sorte. Brojnost pega i vremenska prognoza ukazuju da veće pojave bolesti lista neće biti. Da bi se ostvario puni efekat prduženja vegetacije, a samim tim i povećanje prinosa preporuka je da se u području Srema i južne Bačke uradi zaštita pešnice u periodu od 06 do 10. maja a u periodu severnog Banata i Bačke u periodu od 08. do 12. maja preparatima: Charisma 1,2L/ha ili Amistar extra 0,8L/ha.

Stanje pšenice i preporuke zaštite [01.04.2010]

            Prve setve pšenica su ušle u stadijum prvo kolence. Od bolesti, na donjem lišću uočava se pojava septoriozne pegavosti. Najviše je prisutna na sortama Apache i Rapsodija, ali je ima i na sortama Dragana, Ljiljana i druge. Za sada u većini useva ne treba da se radi hemijska zaštita.

            Miševe suzbijati cinkfosfid mamcima koji se stavljaju u aktivne rupe, nakon čega treba rupe zatvoriti zeljom.

 

Suzbijanje poljskih glodara [06.11.2009]

Relativno topla jesen i velike površine neobrađenog i zakorovljenog zemljišta su doprineli masovnom umnožavanju poljske voluharice. U poslednjih 10-tak dana, sa svojih dosadašnjih staništa (zakorovljena strništa, lucerišta, površine oko parcela, repišta sa neizvađenom repom...) masovno se preseljavana na tek ponikle useve ozimih strnina ili uljane repice. U velikom broju lokaliteta Vojvodine broj rupa na parcelama po strninama prelazi i 10 na 100 m2. Skrećemo pažnju kod tako visoke brojnosti velike štete mogu nastati u roku od nekoliko dana. Stoga je potrebno obići parcele i odmah pristupiti trovanju.

Nažalost i dalje su najefikasnije sredstvo mamci na bazi cinkfosfida, pošto deluju trenutno. Zbog njihove visoke toksičnosti na divljač, obavezno se moraju postavljati u rupe i rupe zatvarati. Nikako ne rasipati mamke po površini zemljišta.

Praćenje i suzbijanje glodara nastaviti i u narednom periodu, pošto verovatno jedan tretman neće biti dovoljan.

Bolesti ječma i pšenice [11.05.2009]

       Za zaštitu od ove bolesti u narednih pet do sedam dana preporučujemo korištenje sledećih fungicida: Alert S 1L/ha, Alto kombi 0,5L/ha, Bumper 1L/ha, Mirage 1L/ha te preparata na bazi kombinacije protiokonazola i tebukonazola 1L/ha, karbendazima i epoksikonazola 1L/ha, ili tiofanat metila i epoksikonazola 0,6L/ha. Tretiranje treba uraditi preventivno, pre kiše ili najkasnije 48 časova nakon kiše. Za zaštitu se mogu koristiti i preparati Charisma 1L/ha, Amistar xtra, Tilt 250EC 0,6L/ha.

Žitna pijavica Lema [06.05.2009]

Pošto se ovih dana očekuje prelazak larvi u treći larveni stupanj, počeće pravljenje najvećih šteta na strnim žitima. Treba pregledati sva polja pod strnim žitima. Ukoliko se ustanovi prisustvo larvi u većem broju u oazama ili prosečno 1 larva po biljci treba raditi suzbijanje. Za suzbijanje se preporučuju Sumi alfa 2dL/ha ili preparati na bazi cipermetrina, deltametrina, alfa cipermetrina ili gama cihalotrina.

Zaštita pšenice od bolesti [30.04.2009]

Na usevima u dobroj kondiciji treba pregledati do koga lista su prisutni simptomi pepelnice. Ako se oni uočavaju samo na donjem lišću, zaštitu nije potrebno vršiti. Ako su simptomi prisutni na prvom listu ispod zastavičara i na listu zastavičaru, potrebno je vršiti zaštitu pšenice od bolesti. Za zaštitu pšenice od bolesti se u narednih 7 do 10 dana preporučuju: Charisma 1-1,5L/ha, Bumper 25EC 0,5L/ha, Mirage 45EC 1L/ha, Alert S 1L/ha, Zamir 1L/ha, kao i kombinacije ciprokonazola sa azoksistrobinom i propikonazolom. Uz navedene fungicide preporučuje se i upotreba folijarnih đubriva na primer Kristalon specijal u količini 3kg/ha.

Žitna pijavica, Lema [27.04.2009]

       Ukoliko se ustanovi više od 10 larvi po metru kvadratnom na ozimim žitaricama ili 5 larvi po metru kvadratnom na jarim žitaricama, treba raditi suzbijanje. Na većini njiva masovno piljenje se očekuje tek za pet do 10 dana, ali je ovo pravi momenat da se počne sa pregledima. Za suzbijanje se preporučuju bifentrin o,2L/ha, alfa cipermetrin 0,1L/ha, decis 0,2L/ha.

Žitna pijavica na strnim žitima [10.04.2009]

      Odrasli insekti se hrane listovima i obično je njihova brojnost mala, pa su i štete koje pričinjavaju male. Ipak na pojedinim usevima gde je brojnost veca od 20 imaga po metru kvadratnom insekti se mogu suzbijati preparatima na bazi cipermetrina ili deltametrina.

Bolesti pšenice [05.04.2009]

Temperature za razvoj bolesti pšenice su optimalne, pa se može očekivati dalje širenje. Nakon pregleda svakog useva pojedinačno treba doneti odluku da li treba vršiti zaštitu fingicidima u narednih nedelju dana.

Žitni bauljar [15.03.2009]

treba vršiti samo ukoliko su temperature preko 10 stepeni po celzijusu, jer na nižim temepraturama larve prestaju da se hrane. Ako su temeprature oko 10 Celzijusa samo tokom najtoplijeg dela dana treba koristiti Pyrinex ili Fenitrotion. Ako su temperature više od 10 Celzijusa tokom većeg dela dana preporučuje se upotreba mnogo jeftinijih preparata na bazi bifentrina, cipermetrina ili deltametrina.

Pojedena pšenica i ječam [03.02.2009]

Na poljima pšenice i ječma sada se lako uočavaju oaze gde je usev oštećen. Ta oštećenja su nastala radom glodara. Posebnu pažnju treba obratiti na poljima gde je predusev suncokret, u blizini lucerišta i na uvratinama. Glodare je najbolje suzbijati cikfosfid mamcima. Mamci se u rupe stavljaju pomoću kašike a rupe se nakon stavljanja mamaka obavezno moraju zatoriti jer su mamci veoma otrovni za divljač.

-