Štetni organizmi

Breskva

Stigmina carpophyla - šupljikavost lista voćaka

ŠUPLJIKAVOST LISTA KOŠTIČAVOG VOĆA

Clasterosporium  carpophilum

Sinonim:Stigmina carpophila, Coryneum beijerinckii

 

            Prouzrokovač šupljikavosti lista najčešće se javlja na breskvi gde prouzrokuje velike štete. Pored toga se javlja i na kajsiji, trešnji, višnji i bademu. Posebnu pažnju treba obratiti u rasadničarskoj proizvodnji na zaštitu od ove bolesti, jer štete koje prouzrokuje ovo obolenje zaustavljaju razvoj sadnica.

            Simptomi su uočljivi na listu (glavnim simptom kod šljive, kajsije, višnje i trešnje), gde se prvo pojave smeđe crvenkaste pege oivičene tamnijim rubom. Tkivo iz pega ispada, list je šupljikav, kao izrešetan. Rupice su obrubljene crvenim prstenom. Obolelo lišće opada i često dolazi do prevremene defolijacije. Na lastarima (glavni simptom na breskvi i nektarini) se vide udubljene crveno smeđe pege, koje pucaju i nastaju ranice. Na plodovima (glavni simptom na trešnji, kajsiji) se pojavljuju brojne pege koje prekriju plod kao navlaka, a nekad se javi izlučevina, smola. 

            Prezimi u rak rana na mladarima i u pupoljcima ili formira i trajne spore (hlamidospore). Do širenja zaraze dolazi u proleće, u vreme kiše, i traje sve do pozne jeseni, ako postoje uslovi. U suvim uslovima prestaje sa razvojem.

            Suzbijanje počinje uklanjanjem zaraženih grančica rezidbom i njihovo spaljivanje. Hemijske mere su neizostavne u povoljnim godinama i to od početka vegetacije

            Agroupozorenje prati ovog patogena pomoću modela koje daje visinu rizika infekcije. Kada vrednost dostigne 100, ostvarili su se uslovi za infekciju.

            Agroupozorenje daje signal za momenat tretiranja tokom vegetacije. Preplatnici mogu da saznaju optimalno vreme primene pojedinih fungicida u zasadima: višnje, trešnje, kajsije, breskve i šljive.

            O patogenu možete saznati više i na adresama:

 http://www.inra.fr/hyp3/pathogene/6corbei.htm